Újabb figura az ukrán politikai "kész átverés show"-ban

2007. január 19., 09:00 , 314. szám
Julija Timosenko új trendje

A parlamenti ülésszak végén lezajlott szavazások valamelyest a legcinikusabb elemzőket is meglepték. Együtt szavazott Timosenko a krízisellenes koalícióval a Janukovics-Moroz-Szimonyenko-trióval. Együttesen legyőzték az elnöki vétót a kormányról szóló törvényre. Az új változat, egyúttal Ukrajna első olyan törvénye, amely a minisztertanács működését szabályozza, jócskán megnyirbálja az elnöki jogköröket. Sőt, az elnök hívei szerint, elvon alkotmányos elnöki jogosítványokat. A végső szó kimondása újfent az alkotmánybíróságra marad.

Timosenkónak azért érte meg ilyen csúnyán helybenhagyni Juscsenkót, mert cserében megkapta az imperatív mandátumot a helyi képviselők vonatkozásában. Vagyis a Timosenko-blokknak mint pártnak lehetősége nyílik elvenni a mandátumot az áruló helyi képviselőktől. A bjutosok elsősorban azokat a kijevi képviselőiket "lőnék ki", akik beálltak Csernoveckijhez, a kijevi polgármesterhez, megteremtve számára a többséget a városi tanácsban. Párhuzamosan persze sor kerülhet a kárpátaljai szakadárokra is.

A törvénymódosítás újabb kiváló példa az ukrajnai felső politikai elit cinizmusára, hiszen olyan elvet - a kötött (imperatív) mandátumot alkalmaz a helyi képviselőkre, amelyet magára - a parlamenti képviselőkre eszébe sem jutna. Igaz, a nyílt cinizmus nem alkotmányellenes, hacsak az új, eddig még egyetlen ügyben sem döntött alkotmánybíróság annak nem találja.

Az szintén kérdés, hogy Julija tud-e a gyakorlatban élni az új szabályozással. A törvény szövege az ukrán szokásnak megfelelően többértelmű, így ha a mandátumoktól megfosztani próbált kijevi, kárpátaljai, egyéb képviselők pereskedni kezdenek (amit biztosra lehet venni), majd az elfogulatlanságukról, megvesztegethetetlenségükről ismert helyi ukrán bíróságok fognak dönteni.

A múlt pénteki szavazások előtt még kerekasztal-megbeszélésre került sor az ország első három közjogi méltósága részvételével. Juscsenko-Janukovics-Moroz egy újabb hangzatos nyilatkozat előkészítését kezdték meg az előző univerzálé végrehajtásának címszava alatt. Hogy ez üres szócséplés, azzal mindenki tisztában volt, de hogy már másnapra átejtik Juscsenkót, arra csak elismerően csettinteni lehet. A megvezetés magasiskolája lett újból bemutatva az igazi naivitással szemben.

Sz. K. M.