Segít a KMPSZ

Orvosi műszerek a leendő állatgyógyászoknak

2007. február 16., 09:00 , 318. szám

Hétfőn a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség székházában értékes technikai eszközöket tartalmazó csomagot vett át Berki Károly irodavezetőtől Legeza Attila, a Munkácsi Állami Agráripari Főiskola Állatgyógyászati Szakának tanára.

A Munkácsi Állami Agráripari Főiskola több mint hatvanéves múltra tekint vissza, állatgyógyászati szakán képzik a megye állatgyógyászainak – köztük a magyar szakembereknek – jelentős részét. Mint arról már egy korábbi számunkban írtunk, az említett szakon hiány mutatkozott orvosi és egyéb felszerelés tekintetében. A KMPSZ segítségével a gondok egy része megoldódott.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség minden évben felmérést készít a megye iskoláinak és szakiskoláinak körében arról, mire van az intézményeknek szükségük. Az ilyen igényeket a KMPSZ pályázatok útján igyekszik teljesíteni. Tavaly három szakiskola – a Tiszabökényi Tankombinát, a Beregszászi Hivatásos Szolgáltatási Líceum és a Munkácsi Állami Agráripari Főiskola Állatgyógyászati Szaka – nyújtott be kérvényt a KMPSZ-hez műszerek igénylésére, melyeket nevükben a pedagógusszövetség az Apáczai Közalapítványnál Szakképzést folytató iskolák eszközbeszerzése címmel pályázott meg. A két első tanintézménynek tavaly ősszel nyújtották át a sikeres pályázatokon nyert eszközöket, a munkácsi intézménynek pedig most hétfőn, a KMPSZ beregszászi székházában. Az eszközcsomagot Legeza Attila állatgyógyász, a munkácsi főiskola magyar csoportjának osztályfőnöke vette át Berki Károly irodavezetőtől és Fodor Éva programfelelőstől.

Az eszközcsomagban volt egy-egy sebészeti készlet nagy és kis testű állatokon végzendő műtétekhez, szülészeti készlet, sterilizátor, mikroszkóp, patikai mérleg, mérősúlykészlet, 200 ml-es fecskendő, illetve kompresszárium. A csomag legértékesebb darabja egy NORD típusú hűtőszekrény és egy SAMSUNG SLIMFIT 29 típusú televízió.

Remélhetőleg az eszközcsomag jó szolgálatot tesz a leendő állatgyógyászoknak a gyakorlati munkában és a vizuális szemléltetésben, s a felszerelés által megkezdődhet egy korszerű műtő berendezése is.

F. Zs.