Újdonságok a közüzemi díjak támogatásáról

Szubvenció

2007. február 16., 09:00 , 318. szám

Lapunk olvasói is tapasztalhatták azt a tényt, hogy az utóbbi időszakban jelentősen emelkedtek a közüzemi díjak. Drágább lett a villany és a gáz, ami bizony érzékenyen érintette a bérből, fizetésből, nyugdíjból élő embereket, nem is szólva a munkaképtelen személyekről. Nos, erre a jelenségre próbált megoldást keresni a Miniszteri Kabinet, amikor 2006. december 12-én elfogadta az 1703. számú rendelkezését, amely változásokat irányoz elő a szubvenció megítélésében és folyósításában.

Az egyik ilyen változás az, hogy azoknak a családoknak, amelyekben csak nyugdíjasok és más munkaképtelen személyek(a gyermekek is ide tartoznak) vannak, az összjövedelmük 15%-át kell ezután a közüzemi számlák kifizetésére fordítaniuk, a többit az állam állja szubvenció formájában, amit természetesen igényelni kell. De ezt is csak abban az esetben, ha az adott lakterületen élő, bejegyzett személyek egy főre eső havi átlagjövedelme nem haladja meg a létminimum 50%-át, amely összeg 2007 januárjától 246 hrivnya. Ezek a családok a folyékony vagy szilárd tüzelő megvásárlására is igényelhetnek szubvenciót, amennyiben az arra költött összeg meghaladja az évi jövedelmük 15%-át.

Az ettől eltérő helyzetben élő családok, vagyis ahol vannak kereső családtagok és ahol meghaladja az egy főre jutó átlagjövedelem a meghatározott összeget, a 20%-át fizetik a kommunális díjaknak, a többire pedig kaphatnak szubvenciót, ha jogosultak rá. Ezt számos okmánnyal kell bizonyítani, amelyek hitelességét a munkaügyi és szociális védelmi főosztály munkatársai ellenőrzik. Ezen dokumentumok közé tartozik a lakásba beregisztrált összes személy személyi igazolványának fénymásolata (gyermekek esetén keresztlevél fénymásolat), hat hónapra visszamenőleg fizetési kimutatás, a legutóbbi közüzemi számla és a család összetételéről szóló igazolás.

Azonban azt is tudni kell, hogy állami támogatás csak a normatíva szerinti lakterülethez és fogyasztáshoz jár. Ez a norma lakterületet illetően 21 négyzetméter személyenként, illetve 10,5 négyzetméter a családra, ha lakbérhez szeretnének szubvenciót igényelni. Villamos energia esetén a norma egy kéttagú család számára (ahol nincs villamos tűzhely és melegítő) havi 75 kW/ó, minden további családtag után15 kW/ó, de nem több 150 kW/ó-nál havonta. Az olyan lakásokban, ahol villamos tűzhely található, a norma 100 kW/ó, minden családtag után 25 kW/ó, ha kettőnél több tagú, de nem több 200 kW/ó-nál. Az elektromos fűtőtestekkel rendelkező házakban a norma szerinti lakterület minden négyzetméterére 28 kW/ó villamos energiát számolnak fel.

A gázfogyasztásra adott szubvenciót is norma szerint számolják fel, ami a fűtési idényben 11 köbméter minden négyzetméterre, a lakterületi normatívák szerint. Ha a lakás központi fűtéssel rendelkezik, s a gázt csak főzésre használják, személyenként 9,8 köbméter esik szubvenció alá. Ha nincs a lakásban központi fűtés, akkor 18,3 köbméter a havi norma. A gáztűzhellyel és gázzal működő vízmelegítővel felszerelt lakások tulajdonosai 23,6 köbméterrel számolhatnak szubvenció igénylésekor.

A közműdíjak fizetéséhez nem jár támogatás, ha az adott család tulajdonában két vagy több személygépkocsi van, vagy ha azt a lakást bérbe adják , amelyre a szubvenciót igényelték. Nem jár támogatás akkor sem, ha a kérelmezés előtti egy évben házat (lakást) vásárolt az igénylő, vagy a beregisztrált személyek valamelyikének több ingatlan van a tulajdonában.

Van tehát mód és lehetőség arra, hogy igénybe vegye mindenki az állami támogatást, ha úgy érzi, rászorul. A szubvenció kérelmezésénél azonban vegye figyelembe mindenki azt a tényt, hogy a kötelező 15 vagy 20%-ot, vagyis a kommunális díjnak a családra eső részét fizetni kell, mert ha nem, akkor a támogatás megszűnik.

s