"Van miért hálát adni..."

5 éves a szürtei ifjúsági csoport

2007. március 2., 09:00 , 320. szám

Az elmúlt vasárnap délutánján ünnepi istentiszteleten adtak hálát a szürtei református templomban azért, hogy öt éve működik a Szürtei Református Gyülekezet Ifjúsági Csoportja.

Az alkalmon több lelkipásztor is megjelent, illetve a nagydobronyi, kisdobronyi, teleki, ungvári, csapi, nagygejőci, kisgejőci, korláthelmeci ifjúsági csoportok mellett Minajból és Rátról is összegyűltek fiatalok, hogy együtt ünnepelhessenek a szürtei ifisekkel. Kótyuk Zsolt helyi református lelkész köszöntőjében hangsúlyozta: "Nem azért jöttünk össze, hogy magunkat, a szürtei ifit ünnepeljük, hanem az Urat szeretnénk ünnepelni ezen a mai délutánon, aki megtartott és elhívott bennünket. Aki megengedte, hogy ebben a gyülekezetben létrejöjjön ez az ifjúsági közösség." Az alkalom elején kiemelte: "Isten nagyon gazdag ajándéka, hogy immár a hideg idő ellenére is melegben, fűtött templomban hallgathatja a fiatalság Isten igéjét." Az éneklést vezette és Kótyuk Renátával együtt gitáron kísérte Győri Márta debreceni lelkipásztor, aki 2006. augusztusától szolgál a nagydobronyi gyermekotthonban lelkipásztorként és lelkigondozóként. Kótyuk Zsolt tiszteletes igemagyarázatát a 105. zsoltár első versére építette: "Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek között!"

Visszatekintésében az ifjúsági csoport indulását elevenítette fel. Elmondta, hogy a nyolcvanas évek végén Stefán Miklós lelkipásztor és felesége, Jucika néni vezetésével kezdődött el Szürtében a fiatalsággal való foglalkozás. Megemlítette Nagy István, Fodor Gusztáv, Szabó Pál és Hajdú Ferenc lelkipásztorok nevét, akik újraszevezték az ifjúsági csoportot. Sorra vette a tiszteletes a sikereket, eredményeket, mindent, amiért Istennek hálát kell adni. Végezetül a szeretetvendégségen a gyülekezet asszonyai által készített finomságokat kóstolhatták meg a fiatalok, majd az alkalom második részében közös éneklést követően kivetített képekkel idézték fel az elmúlt öt év eseményeit.

Beszélgettem az ifjúsági csoport tagjaival is, akik elmondták, hogy minden héten rendszeresen van egy bibliaórájuk, ahol Isten igéjét tanulmányozzák és együtt imádkoznak, valamint megbeszélhetik problémáikat, örömeiket. De sok más közös programot is szerveznek, például kirándulásokat, nyári sátortábort, együtt szolgálnak gyermekheteken, rendszerint együtt szilvesztereznek. Adja Isten, hogy e közösség még sokak számára lelki otthon lehessen!

Badó Zsolt