Új Szó: Magyarországi vendégrendező esete az Árpád-sávos zászlóval Kassán

2007. március 16., 09:00 , 322. szám

Értelmezési vita kerekedett és "átrendezés" következett az Árpád-sávos zászló színpadi megjelenítése miatt a kassai Thália Színház igazgatója, Kolár Péter és a társulatnál vendégrendező magyarországi Vas Zoltán Iván között, aki Örkény István Tóték című darabját Árpád-sávos zászlóval hadonászó fiatalok jelenetével toldotta meg, indoklása szerint azért, hogy jelezze a Magyarországon megnyilvánuló indulatokban rejtekező veszélyt.

A Pozsonyban megjelenő Új Szó több írásában is foglalkozik a minapi bemutatót követő fejleményekkel. Az ismert Örkény-darab utolsó másfél percében színre lépő suhancok rágógumizva lengetik az Árpád-sávos zászlót. A lapnak nyilatkozó rendező szándéka az volt, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon mutatkozó jelenségre.

"Ez Kassán túlságosan merész rendezői koncepciónak bizonyult" - írja a lap és beszámol róla, hogy a bemutatót követő előadás zárójelenetét a színigazgató átrendeztette. A direktor és a rendező alkuja nyomán született kompromisszumos jelenetben a zászló már nem szerepel, helyette a rendbontók egy zseblámpával "vegzálják a közönséget".

Mint a Kolár Pétert idéző lap írja, a nyilas vészkorszakot is megjelenítő zászlónak "pont ellenkező jelentőséget tulajdonított a bemutató közönsége, mint amit a rendező akart." Az Új Szó tudni véli azt is, hogy néhány befolyásos színházlátogató kifogásolta az aktuálpolitikai szempontból félreérthető elemet. (MTI/Kárpátalja)