A kárpátaljai magyarság támogatja az anyaországot?!

Beárazott gyerekek

2007. március 30., 10:00 , 324. szám

Beárazott gyerekek. Születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költenek egy gyermekre címmel jelent meg a Népszabadságban Szalai Anna írása, amelyben a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) kutatási eredményeit ismerteti. Eszerint Magyarországon évente átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése. A Tárki kutatói nemcsak a készpénzkiadásokat összegezték, hanem a háztartási munka becsült értékével is számoltak, vagyis "forintosították" a szülők gyerekük érdekében végzett munkáját is.

Egy gyermek születése alapvetően megváltoztatja a háztartás költségvetési szerkezetét: bizonyos kiadások csökkennek, viszont újak bukkannak fel. A kutatók arra jutottak, hogy egy gyermek évente 288-417 ezer forintnyi árut (élelmiszert és tartós fogyasztási cikket) fogyaszt el. A legtöbbe az egykék kerülnek, az egy főre jutó költség a három vagy több gyereket nevelő családban kisebb.

A Tárki kutatói ezúttal különös figyelmet fordítottak a gyermekneveléssel kapcsolatos otthoni munka értékére, hiszen a szülők sok olyan teendőt is elvégeznek, amit a gyermektelen párok nem. Ez a szűken értelmezett háztartási munka mellett a gyermek ellátásához kapcsolódó egyéb feladatokat - testi gondozást, ruhavásárlást, együtt tanulást, meseolvasást stb. - is magában foglalja. A költségeknél így nem csupán a tisztítószerek és eszközök árát, hanem a kieső jövedelmet is figyelembe vették. A tevékenységek elvégzéséhez szükséges időt a Központi Statisztikai Hivatal életmód/időmérleg vizsgálata alapján becsülték meg, értékét az úgynevezett harmadik szereplőnek - bébiszitter, takarítónő, bejárónő stb. - fizetendő bér alapján számították ki. A szülők ezen az alapon évente 404-1663 ezer forint értékű munkát végeznek otthon. A legkevesebb "élő munkaerős" ráfordítást a két vagy több gyermeket egyedül nevelő szülők nyújtanak, míg időben a legtöbb törődést az egykék élvezhetik. Összességében egy gyermek nevelésének éves átlagos költsége 1,26 millió forint. Ez családtípusonként változik, hiszen ahol egy szülő nevel két gyermeket, ott 842 ezer forintra csökken a ráfordítás, míg az egykékre 2,04 milliót fordítanak a szüleik. Születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költenek a magyarországiak gyermekükre. (Nem számítva a szülésznek dugott hálapénzt, az óvodai úszásoktatás, a különórák, a felkészítők, a születésnapi bulik és más egyebek költségeit.)

A gyermeknevelés terhein a magyar állam többféle módon igyekszik könnyíteni. A juttatások egy része pénzbeli, míg más részük természetbeni. Az előbbibe a gyes, a gyet, a gyed, az anyasági segély, a családi pótlék, a terhességi gyermekágyi segély, illetve a személyi jövedelemadó-kedvezmény tartozik, az utóbbihoz elsősorban a gyermek-egészségügyi ellátás, illetve a közoktatás. A kettő együttes értéke gyermekenként évi 328-937 ezer forintot tesz ki - olvashatjuk a Népszabadság-beli cikkben.

A fenti sorokat olvasva óhatatlanul felmerül a kérdés: amennyiben ez így van, lehet, hogy nem is az anyaország támogatja a kárpátaljai magyarságot, hanem pont fordítva. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának adatai szerint 2002-től öt év alatt 4453 egykori ukrán állampolgár kapott magyar állampolgárságot, akiknek több mint 90 %-a magyar anyanyelvű. Ráadásul a Figyelő 2006. október 3-i számában megjelent tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy 2006 őszén 4600 ukrán állampolgár dolgozott Magyarországon legálisan, munkavállalási engedéllyel, ők is nagyrészt kárpátaljai magyarok. Tehát ha csak a legkisebb összeggel számolunk, amit a magyar állam támogatásként kifizet egy gyermek felneveléséért a magyarországi szülőknek, akkor Ukrajnának csak az elmúlt öt évben bevándoroltak miatt legkevesebb 2 969 384 000 forinttal tartozik, aminek legalább 90 %-a a kárpátaljai magyarságot illeti. Nem vitás, hogy a Magyarországon munkát vállalók és az ott letelepedők nagy része fiatal, sok közöttük a diplomás, magasan kvalifikált szakember, ami azt jelenti, hogy jóval több is lehet a tartozás, ha pontosabban utánajárunk.

Badó Zsolt