Érvényes marad a magyarigazolvány

2007. április 13., 10:00 , 326. szám

A jövőben nem kell meghosszabbítani a magyarigazolványok eredetileg ötéves érvényességi idejét, amelyek korlátlan ideig érvényesek lesznek - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Elmondta: a magyar állam eddig 870 ezer magyarigazolványt adott ki, amelyek közül soknak hamarosan lejár az érvényességi ideje. Gál J. Zoltán szerint a korlátlan ideig tartó érvényesség bevezetésével a határon túli magyaroknak nem kell sorban állniuk és kevesebb lesz az ügyintézés is. Kitért arra: akinél betelt a kedvezményeket igazoló melléklet, azok számára bevezetik a pótfüzetet, és megszüntetik a külön kiadott, úgynevezett járulékos igazolványokat. Utóbbi körbe tartozik a diák- és pedagógusigazolvány, illetve az oktatási kártya.

A változásokhoz törvénymódosítás szükséges. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a magyarigazolvány a kibocsátás után öt évig, gyerekeknél 18 éves korig, 60 év felett pedig korlátlan ideig érvényes. A magyarigazolványokról is rendelkező, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény 2002. január 1-jén, az Orbán-kormány idején lépett életbe, majd 2003-ban a Medgyessy-kormány módosította. (MTI)