A KÖJÁL is segítséget vár

2007. április 27., 10:00 , 328. szám

Korunk agyoncivilizált világában is rengeteg fertőzésforrás leselkedik a gyanútlan emberekre. Különösen akkor, ha nem tartják be az erre vonatkozó profilaktikai előírásokat. A szabályok betartásának a felügyelete a megyei és járási KÖJÁL-okra hárul.

- A fő feladatunk a profilaktika, a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének a megakadályozása. Tevékenységünk nagyon szerteágazó. Mi figyelünk az ivóvíz minőségére, az élelmiszerek előállításának és tárolásának körülményeire, az iskolai és az óvodai viszonyokra, a munkahelyek higiéniájára, az egyéni megelőző jellegű orvosi vizsgálatokra, mint például a tüdőszűrés, valamint a kötelező fertőtlenítések elvégzése - sorolja Vaszil Kiretyiv, a nagyszőlősi járási KÖJÁL főorvosa.

- Mely területen fordulnak elő a leginkább szabálysértések?

- A Nagyszőlősi járás a könnyűipar fellegvárának számít. A varrodákban a munkakörülmények jók, nincsenek egészségre ártalmas feltételek. Itt szabálysértés is ritkán akad. Az élelmiszeriparban viszont a napi tevékenység során előfordulnak kisebb-nagyobb hiányosságok. Ebben az évben közel négy hónap alatt 132 munkaadót büntettünk meg, 29 objektumot pedig ideiglenesen bezártunk. Az újbóli megnyitás csak akkor lesz lehetséges, ha meggyőződünk a hiányosságok megszüntetéséről. A legtöbb baj általában a kávézókkal van, közülük tízet kellett bezárni. De szankciókra számíthatnak azok a magánszemélyek is, akik nem mennek el a kötelező orvosi vizsgálatokra. 156 ilyen esetben kellett már a bírságolás eszközéhez folyamodnunk. Megjegyezném, hogy a munkahelyek vagy a nevelési-oktatási intézmények esetében tevékenységüket szüneteltetjük minden olyan esetben, ha az érintettek egészsége veszélyben van, de akkor is, ha nem megfelelő a hőmérséklet a helyiségben.

- Milyen a járásban az ivóvíz minősége?

- Az ivóvíz minősége a Nagyszőlősi járásban megyei viszonylatban a legjobbak közé tartozik, mindenhol nyugodtan fogyaszthatják. A kutak, források esetében sem sokkal rosszabb a helyzet. A múlt évben az ellenőrzött szabadtéri kutak közül csak kettőnek nem volt megfelelő a minősége. Ez az összes szabadtéri vízlelőhelyek 1,6 %-a.

- Milyen körülmények között végzik felelősségteljes munkájukat?

- A műszereink, berendezéseink elavultak és a számuk sem elegendő a folyamatos és zökkenőmentes munkavégzéshez. 15 éve nem kaptunk újakat. A gépkocsijaink sem a legújabbak közül valók. A dolgozóinknak is csak meglehetősen alacsony fizetést tudunk biztosítani, annak ellenére, hogy felelősségteljes munkát végeznek. Állami dotációt nem kapunk, teljesen önfinanszírozásos alapon működünk. A szolgáltatásaink egy része ennek következtében fizetett. 2006-ban 160 ezer hrivnya értékű szolgáltatást nyújtottunk.

- Hány alkalmazott tartozik a nagyszőlősi járási KÖJÁL állományába?

- 21 orvos és 35 egészségügyi dolgozó. Van két szabad orvosi státusunk is. Ezeket betölteni már jó ideje nem sikerül, mert ha az a fiatal szakember, aki mégis jelentkezik hozzánk, meghallja a bérajánlatunkat, máris továbbáll.

Zárszóként elmondanám, hogy semmilyen szinten nem fordítanak ránk kellő figyelmet, habár fontos, sok esetben életbevágó dolog az, amit csinálunk. Jó lenne, ha ezen a téren változás következne be!

Fóri Sándor