Könyvheti beszélgetés Gáspár Ferenccel

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

"Ki hinné, hogy a Kárpátok alatt is teremnek Nagy Lajosok?"

- A fenti idézet A strucc vére című ifjúsági regényéből való. Mi indít egy történelemtanárt arra, hogy regényt írjon a magyar történelem nagy alakjairól?

- Észrevettem, hogy a gyerekek szeretik a tréfás, anekdotikus dolgokat, így könnyebben megjegyzik, sokkal jobban megragadnak bennük a történések. Egy alkalommal egy tanári továbbképzésen az előadó mesélt egy történetet arról, hogy a XIX. századi magyar parlamentben nem lehetett megvonni a szónoktól a szót, addig beszélt, ameddig jólesett. Persze, próbálták megzavarni megjegyzésekkel, közbekiáltásokkal, mint "ne tessék elhinni egy szavát sem" stb., ám csak abban az esetben vonhatták meg tőle a szót, ha leült. Így aztán, ha minden kötél szakadt, hátulról észrevétlenül jeget csempésztek a nyakába. A váratlan hidegtől a szónok önkéntelenül leült. S mire újra felegyenesedett volna, már meg is vonták tőle a szót. Nekem ez az előadás nagyon tetszett, s arra gondoltam, én is valami ilyesmit fogok csinálni, hogy felkeltsem a gyerekek érdeklődését a magyar történelem iránt. Abban az időben jelentek meg a Harry Potter-könyvek, s úgy éreztem, én is tudnék ilyet írni, úgy, hogy benne lenne a magyar történelem. Így született az első könyv, A strucc vére.

- Ez a könyv a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár jóvoltából a kárpátaljai gyerekekhez is eljutott, ám sokan némi ellenérzéssel fogadtuk a Joe Coldwell írói név miatt.

- A könyv kiadója ragaszkodott egy angolszász írói álnévhez, s mivel épp akkor költöztünk Hidegkútra, gondoltam, legyen akkor Hidegkúti Józsi az író, vagyis Joe Coldwell. A második kötet egyébként már a saját nevemen jelent meg.

A könyvnek nagyon jó volt a fogadtatása, számos olvasói levelet kaptam. Volt pl. egy olyan kislány, aki azt írta, hogy nagyon sok könyvet elolvasott, de egyik sem tetszett úgy, mint A strucc vére, s kereste a folytatást.

- Hányadik kötetnél tart ma a sorozat?

- A hatodiknál. S nagyon jó visszajelzéseket kapok. Épp a regények iránti érdeklődés adta az ötletet, hogy tovább "játsszuk" a magyar történelmet. A feleségem segítségével író-olvasó találkozóval összekapcsolt vetélkedőket szerveztünk. Tréfás tesztkérdéseket állítottunk össze, játékos feladatokat. Mivel én tíz évig voltam gyakorló pedagógus, a feladatok kigondolása és a játék levezetése nem okozott különösebb gondot. Akik megoldották a tesztkérdéseket, bekerültek a második fordulóba, s kaptak egy könyvet, amelyből készülhettek a további versenyre. Ott már kicsit komolyabb feladatok voltak. Esszét kellett írni, rajzolni, megadott szempontok alapján rejtvényt készíteni. Hihetetlenül beindultak, sok szép rajzot küldtek a gyerekek - ma is őrzöm. Volt olyan év, amikor azt találtuk ki, hogy készítsenek videofilmet. Ekkor kevesebben jelentkeztek, megijesztette őket ez a feladat, de végül is nagyon jópofa filmek érkeztek be. Az első helyezett mindig 2 napos diósgyőri osztálykirándulást nyer. Ebben a diósgyőriek partnereink, biztosítják a szállást, programokat szerveznek.

- Ezek egyéni vagy csoport-versenyek?

- Mindig az egész osztály dolgozott. Volt úgy, hogy pont ez a verseny kovácsolta össze a közösséget. Olyan osztályok nyertek minden alkalommal, akik életükben nem voltak Diósgyőrön, s talán el sem jutottak volna oda.

- Folytatódnak-e ezek a vetélkedők, s jelentkezhetnek-e kárpátaljai olvasók is?

- Igen, újabb vetélkedőket tervezünk, s örömmel vennénk a kárpátaljai gyerekek részvételét is. Mindent megtudnak a vetélkedő feltételeiről, ha az interneten rákattintanak a www.coldwell.hu honlapra. Természetesen nem most, hanem 2007 novemberében...

- Csak ifjúsági regényeket ír Gáspár Ferenc?

- Nem, írtam novellákat is, az idei könyvhétre jelenik meg a Pont Kiadónál felnőtteknek szánt regényem, az Ördögvér.

Szerkesztőségünk a beszélgetés után értesült arról, hogy Gáspár Ferenc Ördögvér című regénye a Magyar Napló és az Írott Szó Alapítvány regénypályázatán különdíjat nyert. Gratulálunk!

pm