Aratás 2007

2007. június 22., 10:00 , 336. szám

Kedden a beregszászi járási Beregdéda határában megkezdődött az aratás: a Garden és az Agro 2000 Kft.-k kombájnjai nekiláttak az őszi árpa betakarításának.

A két igazgató, Háscsa József és Meggyesi István köszöntve a megjelenteket, elmondta: a két gazdaságnak összesen 160 hektár árpát és búzát kell learatni, melyhez vásároltak két nagy teljesítményű Don típusú kombájnt.

Egressy István helyi polgármester megköszönte a két vezetőnek, hogy bár Ukrajnában jelenleg nem a legjövedelmezőbb ágazatok közé tartozik a mezőgazdaság, ennek ellenére idén is vetettek, ezzel sok embernek munkát biztosítva a faluban. Majd jó minőségű, bőséges termést kívánt a gazdaságoknak, hogy továbbra is létezni, sőt fejlődni tudjanak. Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal mezőgazdasági osztályának vezetője elmondta: "Az idén a járásban 13199 hektár kalászost kell learatni, ebből 7328 hektár búza, 2669 hektár árpa, 3202 hektár pedig tavaszi kalászos. Ehhez 143 kombájn van a járásban. A vidék gazdaságainak a legnagyobb problémája a pénzhiány, de remélhetőleg az idén reális áron értékesíthetik a gabonát a kárpátaljai termelők."

Egressy Miklós görög katolikus parochus megáldotta a földet és a termést, kérte Istent, hogy segítse az aratókat. Elmondta: "Jézus Krisztus az utolsó vacsorán nem véletlenül vett a kezébe kenyeret és bort. Mindkettő nehéz emberi munka eredménye, és azt szimbolizálja, hogy amint az Atya dolgozik a mennyekben, nekünk is munkálkodnunk kell itt a földön..."

Az ünnepségen megjelent Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke.

Badó Zsolt