Elfogadták a Nagyszőlősi járás címerét és zászlaját

2007. július 13., 10:00 , 339. szám

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nagyszőlősi Járási Tanács február-március folyamán pályázatot írt ki a járás címerének és zászlajának megújítása céljából. Öt címer- és négy zászlótervezetet tartalmazó pályamunka érkezett be, melyeket bizottság bírált el, különös figyelmet fordítva a pályázatokban ábrázolt elemek történelmi vonatkozásaira.

A bizottság egyhangú szavazással a pályázat győztesének Kész Barnabás salánki történelemtanár címer- és zászlótervét fogadta el, majd a tervezeteket társadalmi megvitatásra bocsátotta a járásban. A címertervet a megkérdezettek 95, míg a zászlótervet 93 százaléka támogatta. Június 12-én lakossági fórumon tárgyalták meg a kérdést. A végleges döntésre a Nagyszőlősi Járási Tanács július 10-i ülésén került sor, ahol a képviselők egyhangú szavazással elfogadták a járás címerének és zászlajának Kész Barnabás által készített tervezeteit.

Fontos megemlíteni a zászló esetében, hogy a széleit farkasfogak (háromszögek) szegélyezik a következő színösszeállításban: három oldalon az ukrán államiságot, illetve a lakosság ukrán-ruszin többségét jelképező kék-sárga (arany), egy oldalon pedig a járás egynegyedét alkotó magyar kisebbséget szimbolizáló (fehér alapon) piros-zöld farkasfogak.

fzs