Ukrajna: Szervátültetések futószalagon?

2007. július 27., 10:00 , 341. szám

Szervátültetéssel gyanúsított nemzetközi hálózatot leplezett le a napokban az izraeli rendőrség - közölte a Deutsche Welle ukrán adása. A jó pénzért megvásárolt vesék egy kijevi magánklinikán "cseréltek gazdát".

Korábban a rendőrség a tel-avivi repülőtéren őrizetbe vett két gyanúsítottat, s ez idáig az üggyel összefüggésben összesen kilenc személyt tartóztattak le az izraeli hatóságok, köztük vezető szakorvosokat is.

Azok az orosz nyelvű sajtóban megjelent hirdetések vezették a rendőrséget a csoport nyomára, melyek tekintélyes jutalom fejében toboroztak potenciális vesedonorokat. A nyomozás eddigi, távolról sem teljes adatai szerint is több tucatnyian jelentkeztek a hirdetésekre.

Az alapos orvosi vizsgálatot követően a donorjelölteket egy kijevi magánklinikára irányították, ahol a kliens veséjét átültették a várakozó páciensbe. A szervezet mintegy 150 ezer dollárért értékesített egy-egy vesét a rászorulóknak. A rendőrség ugyanakkor olyan esetekről is tud, amikor a donor a műtőasztalon magához térve értesült arról, hogy a "megrendelő" eltűnt a vesével és a pénzzel együtt. Az izraeli rendőrség jelenleg is várja olyan áldozatok jelentkezését, akik már átestek a műtéten, vagy éppen csak készültek a beavatkozásra.

Korábban arról írt az ukrán sajtó, hogy tavaly jelentősen megélénkült az illegális szervkereskedelem az országban. Ugyanakkor az ügyészség és a belügyminisztérium azt is tagadja, hogy egyáltalán létezik Ukrajnában a szervkereskedelem feketepiaca.

pszv