"Éljen Tiszaújhely - szívünk fővárosa"

Ünnep Ugocsában

2007. augusztus 17., 10:00 , 344. szám

Ezzel az idézettel díszített felirat fogadta a mulatni vágyókat múlt vasárnap a 757 éves történelmi múlttal rendelkező Tiszaújhelyen, ahol harmadik alkalommal került sor falunapi rendezvényre. Az immár hagyománynak számító ünnepségre ezúttal is a helyi általános iskola udvarán került sor, melyen több százan vettek részt.

A falunapot Zelik Ferenc, Tiszaújhely polgármestere nyitotta meg, aki a település múltjáról, jelenéről, jövőjéről beszélt. Mint mondta, a falu az utóbbi években szép fejlődést mondhat magáénak: rendeződnek a porták, csinosodik a falu. Tavaly például emlékoszlopot állítottak a településen Ujhelyi Aladár néhai evangélikus lelkész tiszteletére. A polgármester rendhagyónak nevezte a mostani falunapot: először van kitűzve a települési címer és zászló, végezetül köszönetet mondott a falunap létrehozásában segédkezőknek a támogatásért, és jó szórakozást kívánt mindenkinek.

Ezt követően Szűcs Béla görög katolikus parochus ünnepi igehirdetés keretében megszentelte a learatott gabonából készült új kenyeret.

Az ezután következő kulturális programban aztán volt minden, ami egy falunapon dukál. Felléptek a Tiszaújhelyi és Tiszaújlaki Művészeti Iskola növendékei: a helyi művészpalánták dalokat és népi táncokat, a szomszédos újlakiak pedig keringőt és charlstont adtak elő. A helyi kultúrház énekese, Báthory Lívia hajdani slágerekkel szórakoztatta a nosztalgiázni vágyókat. A település egyik fiatal tehetsége, Boldog István Tiszaújhely - szívünk fővárosa címmel adott elő szavalatot. Volt még számos más vers és előadás, az érdeklődők megtekinthették a tiszaújhelyi Szeress, és tedd a jót kézművescsoport gipszből, gyöngyből, gyufából és préselt virágokból készült alkotásait, valamint Győri Miklós magángyűjtő fafaragás-kiállítását. A kisebbeket körhinta és légvár várta, de nagy sor állt a vattacukorért is. A kulturális programot követően pedig elkészült az ízletes bográcsgulyás. A falunapi ünnepséget hajnalig tartó zenés mulatság zárta.

F. Zs.