Különtámogatás a határon túli magyarságnak

2007. szeptember 28., 10:00 , 350. szám

A magyar kormány 677 millió forintos különtámogatást juttat mintegy 40 határon túli, nemzeti jelentőségű intézménynek és programnak. A külhoni magyarság támogatásának új elemét a miniszterelnök múlt szerdán mutatta be Budapesten. A Fidesz szerint továbbra is káosz van a határon túliak támogatása körül.

Gyurcsány Ferenc a rendezvényen mondott beszédében a határon túli magyar közösségek egységének fontosságát hangsúlyozta. A különtámogatásról azt mondta: a kormány célja, hogy a nagy nemzeti kérdéseket kiemelje a jelen megosztó, sokszor pártpolitikai vitái közül. Sikeresnek nevezte a kormány határon túli magyarokat érintő politikáját, amely három elvre, a be nem avatkozásra, a szolidaritásra és a hosszú távú, biztonságos támogatási rendszerre épül és már intézményesen is működik.

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt (MEH) vezető miniszter az MTI-nek elmondta: a mintegy negyven intézménynek és programnak juttatott 677 millió forint a MEH költségvetésében szerepel és szerződések alapján jövőre kezdik kifizetni.

Információink szerint a kárpátaljai intézmények és programok összesen 78 millió forintnyi támogatásban részesülnek. Ezen belül a felsőoktatási intézményeknek szánt 30 millió forint jelenti a legnagyobb tételt, amelyből 7 millióval részesül a Munkácsi Humánpedagógia Főiskola magyar tagozata, 8 millió jut az Ungvári Nemzeti Egyetemnek és az úgynevezett Hungarológiai Központ projektnek, s 15 millió a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának. Jelentős összeget, 23 millió forintot szánnak továbbá az egyházak szociális és oktatási szerepvállalására, s számottevőnek mondható a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak juttatni tervezett 10 millió forintnyi hozzájárulás is.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője szerint ugyanakkor a miniszterelnöki tájékoztató nem tudta rendbe tenni azt a káoszt, ami a határon túli támogatások körül tapasztalható az elmúlt években. A fideszes politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy az idei költségvetési előirányzatban 2,2 milliárd forint szerepel a "Nemzeti jelentőségű intézmények és programok" számára, ezúttal azonban csak összesen 677 millióról volt szó. Mit tudhatunk a többi 1,5 milliárdról, miért megkésve, szeptember közepén születik döntés az idei támogatásokról, amelyeket a kiéheztetett határon túli intézmények év eleje óta várnak? - tette fel a kérdést Németh Zsolt.

Szerinte több esetben politikai elfogultság érhető tetten a támogatások elosztásánál, mert mással nem magyarázható, hogy Horvátországban nem kap támogatást az eszéki magyar oktatási központ, ellenben 7 millióval támogatnak egy félig romos tájházat. Hacsak nem az a magyarázat, hogy a közelgő horvátországi választások előtt meg kell támogatni az MSZP helyi szatelit szervezetét? - jegyezte meg Németh Zsolt.

A Fidesz szerint az is megdöbbentő, hogy Kárpátalján ugyanannyi támogatás jut a kizárólag magyar forrásból működő beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának, mint az ukrán állam által finanszírozott ungvári és munkácsi felsőoktatásnak, miközben a beregszászi főiskola az ellehetetlenülés határán van. (Kárpátalja/MTI)