Már az EU-ban is tudnak az ukrán vizsgaközpontok problémájáról

2007. szeptember 28., 10:00 , 350. szám

Olajos Péter magyar néppárti európai parlamenti képviselő levélben fordult Benita Ferrero-Waldnerhez, az Európai Bizottság külkapcsolatokért és szomszédságpolitikáért felelős tagjához, hogy felhívja a figyelmét a kárpátaljai magyarságot érintő új oktatáspolitikai problémára.

A levélben utalt az ukrán oktatási miniszter júliusban kiadott rendeletére, amely szerint jövő évtől a felsőfokú tanintézetekbe felvételizni szándékozó diákoknak az érettségit kötelezően független vizsgaközpontokban kell majd letenniük ukrán nyelvből és két választható tantárgyból.

A rendelet - állapította meg Olajos Péter - nem vesz tudomást a kisebbségi, vagyis magyar, illetve román nyelven működő iskolákról, és nem irányozza elő a tesztek oktatási nyelvre történő lefordítását sem. Így ezen iskolák végzőseinek ugyanolyan tesztkérdésekre kell majd felelniük, mint az ukrán iskolába járó társaiknak, noha a kisebbségi iskolákban tanulók az ukrán nyelvet csak idegen nyelvként tanulják.

Az európai képviselő szerint mindez ahhoz vezetne, hogy a magyar és a román iskolák végzősei sokkal rosszabb érettségi eredményeket érnének el, így jelentősen lecsökkenne az esélyük a felsőoktatási intézményekbe való bejutásra. Számuk jelenleg is messze elmarad a magyar lakosságnak az ukrajnai népességen belüli arányától.

További nehézséget jelent, hogy ebben a tanévben az új, 12 éves iskolarendszerre történő áttérés a 7. osztályokat érinti, amely évfolyamok új tantervek és tankönyvek szerint kell, hogy tanuljanak. A magyar iskolák 7. osztálya részére a tankönyvek még nem állnak rendelkezésre. Mi több, néhány szaktantárgyból még az ukrán eredetiből történő fordítás munkálatait is leállították.

A képviselő arra kérte Ferrero-Waldnert, hogy járjon utána ennek a kisebbségi iskolákat érintő diszkriminatív lépésnek. (MTI/Kárpátalja)