Alvilági internacionálé

2007. október 12., 10:00 , 352. szám

A posztszovjet térség egységes alvilágának sajnos Ukrajna is része, akárcsak a Független Államok Közösségének. Ebben a közös alvilágban a régió valamennyi etnikuma képviselteti magát, sőt hovatovább a távol-keleti etnikumok is helyet követelnek maguknak.

A Korrespondent c. lap értesülései szerint a rendőrség az utóbbi időben egyre több Kaukázuson túli származású alvilági elemet fog el, a sajtóban pedig megjelentek az első vészjelzések, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy úgy tűnik, az Oroszországból lassan kiszoruló bűnözők elsősorban Ukrajnába teszik át a székhelyüket.

A szakértők úgy látják, a jelenség a Kaukázuson túliak tavaly elkezdődött oroszországi üldöztetésével függ össze. Akkor a bűnözők egy része azonnal Ukrajnába telepedett át. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy idén nyáron a kazah belügyi szervek is összpontosított támadást indítottak a helyi bűnözés visszaszorítására, ami egy újabb "költözési hullámot" indított el Ukrajna irányába. Íme egy közvetett adat a jelenség alátámasztására: idén külföldiek 578 esetben váltak bűncselekmény áldozatává Ukrajnában, miközben majd négyszer ennyi, 2263 bűncselekményt követtek el.

A bűnügyi rendőrség számára nyilvánvaló, hogy az országban távolról sem csupán grúz és csecsen etnikumú bűnözői képződmények léteznek, hanem többek között cigány, moldvai, sőt kínai csoportok is előfordulnak, amelyek már régebben működnek Ukrajnában. A probléma súlyosságát jelzi, hogy a jelenséggel, azaz az etnikai bűnözőcsoportok felderítésével immár a belügyminisztérium külön szervezeti egysége foglalkozik, bár óvakodnak attól, hogy felesleges hírveréssel valamiféle hamis nemzetiségi dimenziót kölcsönözzenek a kérdésnek. Ugyanakkor önmagáért beszélő tény, hogy mind nagyobb figyelmet fordítanak a rendőrségnél immár a nyelvismeretre is: jó, ha egy munkatárs tud angolul vagy németül, de még jobb, ha beszéli a posztszovjet térség valamelyik nemzetiségének nyelvét.

A probléma ma elsősorban Kijevet és a nagyvárosokat érinti. Így például 22 olyan grúz származású, képzett személyekből álló csoportról van információja a hatóságoknak, amelyek csupán idén 121 lakásbetörést követtek el. A fenti tény egyebek mellett arra is rávilágít, hogy az etnikai csoportosulások általában valamely bűncselekményfajtára, például lakások feltörésére, zsebmetszésre szakosodnak. További közös tulajdonságuk, hogy erősen összetartanak, s nem fogadnak be idegeneket. A bandatagok általában rokonok vagy egymást régtől és jól ismerő barátok, rendkívül nehéz tehát beépülni közéjük - mutatnak rá a rendőrök.

Ugyanezért nehéz a felderítés az utóbbi időben a drogkereskedelemből is részt vállaló cigány, a lopott aranyat felvásárló és csempészettel foglalkozó moldvai, vagy például a krími tatár csoportok esetében, amelyek a földfoglalásra szakosodtak. Különösen komoly problémát okoznak a csecsenek. Esetükben már a nyelvismeret, azaz a kommunikáció is gondot jelent, hiszen véres megtorlás fenyegeti azokat, akik a rendvédelmi szervek tolmácsainak szegődnek nemzettársaik közül.

Ami a kínai, koreai, vietnami és egyéb távol-keleti csoportok felbukkanását illeti az országban, a szakembereknek meggyőződése, hogy csak idő kérdése, s ezek is komoly problémát jelentenek majd a hatóságok számára. Harkivban vagy Odesszában már ma is ezerszámra találkozhatunk velük a piacokon, miközben a belügyi szervek munkatársai még ott tartanak, hogy gyakran meg sem tudják különböztetni őket egymástól. Nemegyszer előfordulhat ezért, hogy több ember egyetlen útlevéllel tartózkodik Ukrajnában. A távol-keleti országokból érkező bűnözők ma még jobbára csupán saját honfitársaik körében követnek el bűncselekményeket, például védelmi pénz fizetésére kényszerítik a piaci árusokat, ám ezt a helyzetet mindössze egyetlen lépés választja el a komolyabb bűncselekményektől, a szervezett bűnözéstől. További gondot jelent a távol-keleti bevándorlókkal kapcsolatban, hogy részt vesznek az illegális migráció csatornáinak megszervezésében és működtetésében, ami egyetlen bevándorló esetében is akár több ezer dolláros bűnös jövedelmet jelenthet.

A rendőrségen úgy tartják, hogy az etnikai alapú bűnözés általában ott jelenik meg, ahol jelentős nemzetiségi diaszpórák léteznek. Az etnikai csoportok kezdetben legtöbbször földijeik védelmére jönnek létre, majd szinte észrevehetetlenül átveszik az ellenőrzést a közösség felett, végül annak határain túlra is kiterjesztik befolyásukat.

Nem teszi egyszerűbbé az ukrajnai helyzetet, hogy az országban még csak most szerveződik az etnikai bűnözéssel harcolni hivatott intézményrendszer. Ráadásul ma még kezdetleges a világ más országainak bűnüldözőivel való együttműködés, holott Európában és Amerikában ugyancsak nagy tapasztalatokkal rendelkeznek már ezen a téren. Optimizmusra legfeljebb az adhat okot, hogy a problémát felismerték, s megtették az első lépéseket. Most már csak meg kell várnunk türelmesen, amíg beérik a gyümölcs.

(Kárpátalja/Korreszpondent/segodnya.ua)