Töretlen az euroatlanti integráció

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

Egységes európai biztonsági térség létrehozását kezdeményezte kedden Kijevben Viktor Juscsenko ukrán elnök, aki a délkelet-európai országok védelmi minisztereinek hétfőn kezdődött tanácskozásán szólalt fel. Mint mondta, országa erősíteni szándékozik hozzájárulását a nemzetközi biztonsághoz, s aktívabb együttműködésre szólított fel a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása terén.

Az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy csakis az oszthatatlan európai térség elvéből kiindulva hozható létre hatékony döntéshozatali modell a biztonsági kérdések vonatkozásában. Bejelentette: országa kész csatlakozni a délkelet-európai többnemzetiségű béketeremtő erőkhöz. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna továbbra is megbízható partner kíván maradni az ENSZ, a NATO és az Európai Unió égisze alatt zajló béketeremtő akciókban.

Juscsenko a globális biztonságot fenyegető problémák egyikeként a rendezetlen konfliktusokat nevezte meg. Az ukrán elnök ezzel kapcsolatban mindenekelőtt Koszovó és a posztszovjet térség problémáit emelte ki, hangsúlyozva, hogy a majdani koszovói megoldás nem vezethet a térség destabilizálásához.

Korábban Juscsenko a tanácskozásra érkezett 21 ország védelmi minisztereivel találkozva megerősítette országa töretlen elkötelezettségét az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás vonatkozásában. Mint rámutatott, nem véletlen, hogy a szeptember 30-i előrehozott parlamenti választásokon az európai integrációt valló pártokat támogatta szavazataival az ország lakossága.

(Kárpátalja/FH)