5000-rel bővült a magyar szállítmányozási kvóta

2007. november 23., 09:00 , 358. szám

Magyarország 2008-ban 5 ezerrel több engedélyt biztosít az ukrajnai közúti szállítmányozók részére.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Csap-Záhony ukrán-magyar közúti határátkelőn évről évre ismétlődő kamionblokádokra. Ezek jelentős részének oka a Magyarország által biztosított engedélyek alacsony számából, illetve e passzusok elosztásának átláthatatlanságából fakadt (a maradék esetekben a lassú vámügyintézés miatt tiltakoztak a pilóták).

Az Ukrán Közlekedési és Hírközlési Minisztérium közúti szállítmányozási ügyosztálya képviseletében az Ukravtotransz illetékese nemrég bejelentette, hogy a hibákból okulva a hivatal az idén átszervezte az engedélyek kiadásának ügyintézési folyamatát, igyekezve minél átláthatóbbá tenni azt. A kijevi központ most már operatív információkhoz jut a kamionok forgalmáról a határállomásokon, ami alapvetően megnehezíti a kiváltott engedélyek illegális adásvételét.

További könnyítést jelentett, hogy Magyarország 2007-re a múlt évihez képest 3000-rel növelte a szállítmányozási kvótát, s jövőre újabb 5000-rel több engedélyhez juthatnak az ukrajnai kamionosok.

Ezen intézkedések révén jelentősen csökkent a szóban forgó engedélyek kiadására korábban jellemző feszültség, s a szállítmányozók munkája végre tervezhetővé vált.

pp