Jön a schengeni vízum

Sajtótájékoztató az ungvári magyar főkonzulátuson

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

A vízumkiadásnak Magyarországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozásából adódó változásairól, illetve a kishatárforgalmi rendszer újbóli közelgő bevezetéséről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán.

December 20-ról 21-re virradóra Magyarország is csatlakozik a schengeni övezethez - jelentette be Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul. A Kárpátalja vonatkozásában legnépszerűbb C típusú, rövid távú tartózkodásra jogosító beutazó vízummal kapcsolatban a főkonzul többek között elmondta, hogy igényléséhez az érvényes útlevél mellett 1 db színes igazolványkép, kitöltött és aláírt vízumkérdőív, egészségügyi biztosítás, anyagi fedezet igazolása s a jogszerű tartózkodást igazoló dokumentum szükséges.

A schengeni övezethez tartozás megköveteli a vízumdíjak bevezetését. Ukrán állampolgárok esetében a vízumkérelmek feldolgozásának díja 35 euró. Amennyiben azonban az igénylő utazása megkezdésének tervezett időpontja előtti 3 napon belül - tehát sürgősségi eljárást igényelve - nyújtja be vízumkérelmét, a díj 70 euróra emelkedik. A szezonális munkavállalási vízum díja 40 euró, a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumé pedig 60 euró lesz. A vízumdíj a kérelem benyújtásakor fizetendő, s amennyiben elutasítják a kérelmet, visszatérítésére nincs lehetőség, legfeljebb panasszal lehet élni.

Ugyanakkor számos díjmentességre jogosult kategória létezik: EGT állampolgárok családtagjai; kutatók; a Magyarországon jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgárok közeli hozzátartozói (házastársak, gyermekek, szülők, nagyszülők és unokák); hivatalos küldöttségek tagjai; kormánytagok, a helyi önkormányzatok tagjai, parlamenti képviselők, az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság tagjai; tanulók, diákok, posztgraduális hallgatók és kísérőtanárok, akik tanulmányok vagy képzés céljából utaznak; fogyatékkal élő személyek és szükség esetén kísérőik; olyan személyek, akik dokumentumokkal igazolják humanitárius okokból történő utazásuk szükségességét; nemzetközi sportesemények résztvevői és kísérőik; tudományos, kulturális és művészeti tevékenységben részt vevő személyek; újságírók; nyugdíjasok;18 év alatti gyermekek és 21 év alatti eltartott gyermekek.

Ahhoz azonban, hogy a fenti rendszer ebben a formájában működjék, szükség van arra, hogy Ukrajna ratifikálja az Európai Unióval kötött megállapodását - mutatott rá Sziklavári Vilmos. Amennyiben erre december 31-ig nem kerül sor, úgy még a jelzettnél is magasabb vízumdíjakat vezetnek be - hangsúlyozta a diplomata.

A kishatárforgalom tervezett újbóli bevezetésével kapcsolatban a főkonzul annak jelentőségére mutatott rá, hogy az erről szóló megállapodást Ukrajna és Magyarország külügyminiszterei éppen Ungváron írták alá. A tervezett kishatárforgalmi engedély olyan dokumentum lesz, mely többszöri beutazásra és hat hónapon belüli legfeljebb 3 hónapos folyamatos tartózkodásra ad lehetőséget Magyarország területén, hangzott el. Az ilyen engedéllyel rendelkezők Magyarország 50 kilométeres határ menti sávjában tartózkodhatnak jogszerűen. E célból egyelőre a meglévő útlevélbe ragasztanának be egy a vízumhoz hasonló matricát. A jelenlegi elképzelések szerint mintegy két év elteltével a matricát plasztikkártya típusú személyazonosságot igazoló okmányra cserélnék. Az engedély érvényességi ideje 1-5 év lehet, s azok kaphatják, akik az ukrán-magyar határ menti területeken legalább 3 éve állandó lakhellyel rendelkeznek. Ukrajnában az engedélyek kizárólag az ungvári főkonzulátuson és a beregszászi konzulátuson igényelhetők majd, amihez az érvényes útlevélen kívül szükség lesz színes igazolványképre, kitöltött és aláírt kérdőívre, a jogszerű tartózkodás igazolására. A beadott igénylések alapján 30 napon belül kell a konzulátusoknak kiadniuk az engedélyeket. Az engedély kiállításának díja 20 euró. A jogosultak egy jelentős része azonban ebben az esetben is mentesül az illeték megfizetése alól: a nyugdíjasok, a 18 évnél fiatalabb gyermekek és a 21 évnél fiatalabb eltartott személyek, valamint a fogyatékosok. A konzulátus számításai szerint a kedvezményezettek a jogosultaknak legalább a felét teszik majd ki. A kishatárforgalmi engedéllyel utazók útlevelébe nem ütnek pecsétet a határ átlépésekor, így nem telik be olyan gyorsan az útlevél. "Arra törekszünk, hogy a kishatárforgalmi rendszer még ebben az évben elinduljon" - hangsúlyozta Sziklavári Vilmos.

A főkonzul elmondta: az örvendetesen fejlődő ukrán-magyar kapcsolatoknak azzal is nyomatékot kívántak adni, hogy az ungvári főkonzulátus beregszászi ügyfélszolgálati irodáját 2007. november 17-től konzuli szintre emelték, amelynek vezetésére Csengeri János vezető konzul kapott megbízást.

Viczián Tamás első beosztott konzul mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy szeretnének minél ügyfélbarátabb módon állni a vízumkérelmezők rendelkezésére, mindazonáltal a további könnyítésekről Ukrajnának közvetlenül az EU-val kell majd megállapodnia. Az első beosztott konzul hangsúlyozta: a vízumkérelmezők ne közvetítők révén próbáljanak meg vízumhoz jutni, hanem mindig közvetlenül a konzulátusok valamelyikével vegyék fel a kapcsolatot.

Nagy Attila vezetőkonzul elmondta: a főkonzulátuson bevezetik az időpontra történő bejelentkezés, érkezés intézményét. December 20-án helyi idő szerint 8.30 órától két telefonközpontot fognak üzemeltetni ebből a célból, s december 21-től már kizárólag az ezeken a telefonszámokon időpontot kért ügyfeleket tudják fogadni. A vezető konzul rámutatott: semmi nem zárja ki, hogy valakinek egy időben legyen schengeni vízuma és kishatárforgalmi engedélye, álláspontjuk szerint azonban a két okmánnyal sem lehet összesen hat hónapon belül 90 napot meghaladóan tartózkodni Magyarországon. A 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító tartózkodási engedélyek kiadása továbbra is nemzeti hatáskörben marad, alapvető változásra e tekintetben nem kell számítani. A többi tartózkodási engedélyhez hasonlóan, a nemzeti tartózkodási engedély is lehetőséget ad arra, hogy a schengeni térség tagállamaiban 6 hónapon belül maximum 90 napot tartózkodjanak az azzal rendelkezők.

Csengeri János beregszászi konzul arról számolhatott be, hogy befejeződött a beregszászi konzulátus bővítése, s így ismét teljes kapacitással folyhat az ügyfélfogadás, immár ugyanolyan kedvező feltételekkel, mint az ungvári főkonzulátuson. A konzul arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy a vízumkiadáshoz alkalmazott operációs rendszer legújabb verziója, amelyet a következő napokban telepítenek, már nem teszi lehetővé, hogy az ügyfél, akit az ungvári vagy a beregszászi konzulátuson elutasítottak, sikerrel próbálkozhasson a másik a konzulátuson a vízumhoz jutással.

pszv