A magyar tankönyvekre nem jut pénz?

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

Mi a helyzet jelenleg a kárpátaljai magyar iskoláknak szánt tankönyvek kiadásával? - kérdeztük Varga Bélát, a lembergi Szvit Kiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetőjét.

- Szerkesztőségünk elkészült valamennyi, az Oktatási és Tudományos Minisztérium által finanszírozott fordításos tankönyv kiadói munkálataival. Korábban megjelent már gondozásunkban a hetedikes irodalom és ukrán irodalomkönyv. Nagy harcok árán sikerült kivívni, hogy a minisztérium finanszírozza a magyar iskolák hetedik osztályainak szánt algebra, kémia, mértan, történelem és fizika tankönyvek megjelentetését. Ezek közül már megjelent az algebra- és a kémiakönyv, folyik a fizika tankönyv nyomása, és előkészületben vannak a történelem és a mértan tankönyv nyomdai munkálatai. Valamennyi könyvnek december 20-ra a megyei tanfelügyelőség raktárában kell lennie. Függőben van viszont a biológia és a földrajz tankönyvek kiadása. Ezeknek a könyveknek a megjelentetésére a minisztérium nem kötött szerződést kiadónkkal, arra való szóbeli hivatkozással, hogy elment a pénz a választásokra. Idén kellett volna megjelentetni ismét valamennyi első osztályos tankönyvet is, miután ötévente újra ki kell adni azokat. Mind közül azonban csak az ábécéskönyv láthatott napvilágot. Szerkesztőségünk pedig még nyáron elkészült az 1. osztályos matematika tankönyvvel is, amely ráadásul bővített újrakiadás lett volna, a minisztérium azonban ennek sem finanszírozta a megjelentetését.

- Van még egy fontos hetedikes könyv, mégpedig Ukrajna története, amelyet szintén nem fognak kiadni idén. Miért?

- Ezt a könyvet a minisztérium eleve nem vette fel a magyar iskolák számára kiadandó tankönyvek listájára. Kiadónk érdeklődésére ebben az esetben is csak szóbeli válasz érkezett. A tisztségviselők felelete úgy hangzott, hogy a nemzetiségi iskolákban Ukrajna történelmét tanulják ukrán nyelven, és használják hozzá az ukrán nyelvű tankönyveket.

- Ezek szerint nem csak pénzügyi okokkal magyarázható a magyar könyvek kiadásának csúszása?

- Véleményem szerint nem. Látnunk kell, hogy ukrán és orosz iskolák számára valamennyi tantárgyból háromféle tankönyvet is megjelentet az oktatási minisztérium, azaz választási lehetőséget biztosít a tanintézmények számára. Eközben a nemzeti iskolák esetében már odáig jutottunk, hogy egyetlen könyvsorozatot sem akarnak finanszírozni. Jó volna, ha a magyar társadalmi és civil szakmai szervezetek összefognának, s közösen lobbiznának az oktatási minisztériumnál annak érdekében, hogy biztosítsák a magyar anyanyelvű iskolások törvényes jogait, és ők is jussanak hozzá ugyanolyan számú tankönyvhöz, mint ukrán és orosz társaik.

hk