Van, ki továbbvigye a hagyományokat

Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg idén Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozót. A vidék egyik legrangosabb hagyományőrző rendezvényére ezúttal is a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) rendezésében került sor.

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára a megjelenteket köszöntve örömének adott hangot, amiért idén is szép számban jelentkeztek betlehemes csoportok a megmérettetésre, köztük olyanok is, amelyek első ízben mérettetnek meg a találkozón. A szónok ugyanakkor hangsúlyozta: a rendezvény elsődleges célja nem a versengés, hanem hagyományaink ápolása és továbbadása.

A továbbiakban a lelkes közönség kilenc érdekes produkciónak tapsolhatott. Mint láthattuk, a mezővári csoportban (felkészítő Bródi Ildikó) immár végérvényesen a fiatalok vették át az idősebbek szerepeit a helyi hagyományokon alapuló bábtáncoltató betlehemes játékban. Ugyancsak bábtáncoltatós betlehemmel jelentkezett a tiszacsomai csoport (Reskó Pap Angéla, Pap Ilona). Szépen megépített betlehemével tűnt ki a Szatmári Viola vezette mezőgecsei csoport. Ugyancsak bábos betlehemet mutattak be a salánki gyerekek, akik fiatal koruk ellenére bátran, szépen beszélve adták elő produkciójukat (Kalanics Éva). Borzsik Erzsébet személyében egy szülő kísérte el Beregszászba a karácsfalvai gyerekeket, akik szintén jelen akartak lenni a találkozón. A Riskó Anikó vezette, ugyancsak újoncnak számító bátyúi csoport egy viszonylag ismeretlen királyházi betlehemes játékot adott elő, amivel még a zsűrit (Kész Margit, Hutterer Éva, Punykó Mária és Vári Fábián László) is sikerült meglepniük. A Mihók Erika által felkészített sárosorosziak immár tíz éve rendszeresen részt vesznek a betlehemes találkozón, de falujukban is igen népszerűek. Két csoporttal érkezett a találkozóra a nagymuzsalyi Vidnyánszky Éva. A fiúk a hagyományos betlehemes játékot mutatták be dramatizált formában, míg a lányok csoportja egy úgynevezett jászolost adott elő a közönségnek nem kis átéléssel.

"A világban felborult a rend, a hétköznapokat a több évszázados hagyományokhoz híven nem követik oly módon az ünnepek, ahogyan kellene" - kezdte a látottak értékelését dr. Kész Margit, a zsűri elnöke. Mint kifejtette, nem a külsőségekkel van a gond, hanem a lelkekben indultak kopásnak a dolgok. Elrohanunk sok olyasmi mellett, amire korábban időt szánt az ember, holott csak a hétköznapok és az ünnepek harmonikus váltakozásával lehet teljes az élet, tette hozzá. A szakember megelégedéssel állapíthatta meg, hogy nem színpadi műveket adtak elő a csoportok, hanem olyan élő hagyományokat elevenítettek fel, amelyeket magyar nyelvterületen nagyon sok helyen már csak könyvekből tanulhatnak meg.

Kész Margit a zsűri értékelésének szempontjait ismertetve kiemelte annak fontosságát, hogy a csoportok által hozott anyag tiszta forrásból származzék, s hogy a felkészítők odafigyeljenek az érthető, tagolt beszédre, a tiszta éneklésre is. A szakember ugyanakkor arra hívta fel a csoportvezetők figyelmét, hogy bátorítsák az előadó gyerekeket saját nyelvjárásuk használatára, hiszen ez is erősíti identitásukat. Ugyancsak figyelembe vette a zsűri, hogy mennyire autentikus tárgyi eszközöket, öltözéket vonultattak fel a színpadra lépő csoportok.

A zsűri döntése alapján idén a tiszacsomai, a sárosoroszi és a nagymuzsalyi betlehemes csoport képviseli majd Kárpátalját a Debrecenben megrendezésre kerülő Nemzetközi Betlehemes Találkozón. A Budapesten megrendezendő XI. Budavári Mézes Napokra a salánki csoport utazhat el vidékünkről döntésük nyomán. A találkozón részt vevő valamennyi csoport oklevelet és könyvjutalmat vehetett át a szervezőktől.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

hk