Továbbra sincs zászlaja Kárpátaljának

Csak a medvében értettek egyet

2008. január 4., 09:00 , 364. szám

Tavalyi utolsó ülését tartotta múlt csütörtökön Ungváron a Kárpátaljai Megyei Tanács. A képviselők mindössze egyetlen kérdés eldöntéséért gyűltek egybe: választaniuk kellett Kárpátalja megye leendő zászlajának két, korábban az ügyben illetékes bizottságok elé terjesztett változata között.

Mindkét változatban helyet kapna a címerpajzsra festett medve, a két variáns közötti alapvető különbség a zászló színezetében van. Míg a hazafias beállítottságú pártok és szervezetek a kék-sárga állami színek átvételét szorgalmazzák, addig a helyi ruszinság képviselői ragaszkodnak az általuk hagyományosnak tekintett kék-fehér-piros trikolórhoz.

Korábban, az ülést előkészítő bizottsági munka során hiába emlékeztette a képviselőket Mihajlo Kicskovszkij, a megyei tanács elnöke, hogy az ország 27 megyéjéből gyakorlatilag már csak Kárpátaljának nincs saját zászlaja, a múlt csütörtöki ülésen már az is éles vitát váltott ki, egyáltalán napirendre kerüljön-e a kérdés, miután több képviselő egyenesen annak elnapolását javasolta. Végül némi vitát követően a 90 fős testület a minimálisan szükséges 46 igen szavazattal úgy határozott, hogy leveszi napirendről a zászlókérdést.

A történteket részletesebben és főleg hivatalosan senki sem indokolta az ülés után, bennfentesek azonban tudni vélik, hogy igen kiéleződött az ellentét a ruszin és az ukrán zászlóváltozat tanácsi hívei között. Félő volt, hogy amennyiben határozathozatalra kerül sor a kérdésben, az tovább élezte volna az amúgy is kényes helyzetet.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, megyei tanácsi képviselő a zászlóügy további sorsára vonatkozó kérdésünkre válaszolva úgy vélte, hogy az valószínűleg lassan a feledés homályába vész majd, miután jelen helyzet szerint egyik tábor sem elég erős saját akarata keresztülviteléhez.

pszv