A DAI, a kirovográdiak, a Berkut és a Szokol

Bunyó a restiben: a rendőrök egymás közt

2008. február 22., 09:00 , 371. szám

Belügyi dolgozók tömegverekedéséről szóló szenzációs hírt röpített világgá minap az ungvári, majd nyomában a fővárosi sajtó is. A megyei rendőrség ugyanakkor tagadja a történteket. Az alábbiakban mind a két fél álláspontját közreadjuk.

Bizonyos ellenzéki internetes portálok szerint február 6-án a Berkut elnevezésű belügyi egység mintegy 20 munkatársa rendezett bankettet a Deca u notarja étteremben, Ungvár egyik nevezetes szórakozóhelyén. Ugyanitt ünnepeltek a kárpátaljai közlekedésrendészeti felügyelet (DAI) munkatársai, akik kirovográdi kollégáikat búcsúztatták éppen. Amikor már "oldottabbá" vált a hangulat, a két csoport között ismeretlen okból, vélhetően a hivatalok közötti versengés szellemétől hajtva nézeteltérés támadt, s kitört a verekedés. A zakarpat.info beszámolója szerint a vendégek szerencséjére a "rend őrei" nem a teremben, hanem az étterem udvarán estek egymásnak. Néhányan fegyvert is rántottak, de használatukra nem került sor. Mindkét fél riasztotta a kollégákat, akik pillanatokon belül a helyszínen teremtek, s ugyancsak bekapcsolódtak a csetepatéba, így a csata résztvevőinek száma egyes források szerint a százat is meghaladta.

Ekkor kapcsolódott be az eseményekbe egy a sajtó által L. polgárként emlegetett férfi, akinek telefonhívására baseballütős férfiak jelentek meg a helyszínen. Egyes források szerint L. a Berkut munkatársaival mulatott, mások azt állítják, a DAI munkatársait segítette az általa riasztott "ütős" alakulat.

Utolsókként a Szokol különleges egység álarcos-gépfegyveres harcosai érkeztek a helyszínre, akiknek végül is sikerült szétválasztaniuk a küzdő feleket. Az összecsapás következtében a Berkut egy munkatársa súlyosan megsérült, a többiek könnyebb sérülésekkel úszták meg az esetet.

Az ügyről eleinte alig lehetett hallani, majd a megyei ellenzéki sajtó révén lassan mégiscsak kiszivárgott az eset, s még a fővárosi média egy része is foglalkozott vele. Az ellenzék, amelyen esetünkben mindenekelőtt Szerhij Ratusnyak ungvári polgármestert és környezetét kell értenünk, megpróbálta politikailag is kihasználni az esetet, mondván, csak a csodának köszönhető, hogy a polgárok közül senki sem sérült meg az összetűzésben. "A város most a belügyminisztérium reakciójára vár, mivel ahelyett, hogy biztosítanák a közrend védelmét, a rendőrség a nézeteltérések tisztázásával van elfoglalva, és meg kell védeni a lakosságot a rendvédelmi szervek cselekedeteitől" - hangsúlyozta. Felháborodásának hitelességéből azonban sokat levon, hogy ugyanezekben a napokban a polgármesteri hivatal több munkatársa ellen ügyészségi vizsgálat indult állítólagos visszaéléseik miatt, s maga Ratusnyak is belefolyt abba a propagandaháborúba, amely a városháza irodáinak zárolása miatt robbant ki közte, valamint a rendvédelmiek és az ügyészség között.

A megyei rendőrség akkor adta ki sajtóközleményét az ügyben, amikor az állítólagos rendőrcsata híre már Kijevbe is eljutott. A február 15-én kelt közlemény szerint a sajtóban megjelent hírek nem felelnek meg a valóságnak.

Az illetékes rendőrségi szolgálat által lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses napon a Berkut 4 szolgálaton kívüli munkatársa valóban a szóban forgó étteremben "pihent". Ugyancsak az étteremben tartózkodtak a kirovográdi DAI munkatársai. A beszámoló kitér rá, hogy valamennyi belügyi dolgozó civilben volt és nem viselt szolgálati fegyvert.

Helyi idő szerint este 20 óra körül nézeteltérés támadt a rendőrök és a szomszéd asztalnál ülő civilek egy csoportja között, amelyet a rendőrség szerint L. ungvári lakos provokált ki. Az ittas L. ezek szerint belekötött a Berkut és a DAI munkatársaiba, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal sértegette őket, majd mobiltelefonon segítségül hívta társait. Hamarosan külföldi autókon "jellegzetes külsejű" fiatalemberek érkeztek az étterembe, akik megpróbálták "kihívni" a rendvédelmieket az ügy "tisztázására". Szerencsére ekkorra az étterembe értek az ungvári rendőrség és a Berkut járőrei, amelyeket maguk az incidensbe keveredett belügyisek riasztottak. Ez lehetővé tette a verekedés, a tömeges rendbontás elkerülését. Sem ütőket, sem fegyvereket nem használtak az incidens során - hangsúlyozza a rendőrség.

L. polgárt őrizetbe vették, ellene vádemelést fontolgatnak garázdaságért. Az ügyben folytatódik a vizsgálat - zárul a megyei rendőrségnek az esetről kiadott közleménye.

Az olvasó ezek után eldöntheti, hogy mit gondoljon a történtekről. Az mindenesetre tény, hogy amennyiben már február 7-én, tehát az eset másnapján részletes és objektív beszámolók jelentek volna meg az esetről a médiában, el lehetett volna kerülni az utólagos félreértéseket és találgatásokat.

hk