Gázármegállapodás és születésnapi buli

A Deep Purple és Tina Turner is fellépett

2008. február 22., 09:00 , 371. szám

Ukrajna és Oroszország megegyezett az idei és az elkövetkező esztendőkre szóló gázszállítás kérdésében, jelentette be Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfő ukrán kollégájával, Viktor Juscsenkóval tartott közös sajtóértekezletén. Hozzáfűzte: Kijevnek és Moszkvának minden kérdésben sikerült megállapodnia, s a Gazpromot is teljes mértékben kielégítik az ukrán fél által tett javaslatok. Juscsenko viszont azt közölte, hogy napokon belül közös bizottságot állítanak fel a gázszállítás új rendszerének kidolgozására, és Ukrajna már csütörtökön megkezdi a múlt esztendő végén felhalmozott gázadóssága törlesztését. Ezzel együtt közölte azt, hogy Ukrajna továbbra is 179,5 dollárt fizet ezer köbméter gázért.

A másfél órásra tervezett megbeszélés helyett több mint három óra hosszat tanácskozott négyszemközt Moszkvában Vlagyimir Putyin és Viktor Juscsenko. A megbeszéléssel kapcsolatban az orosz elnök tanácsadója, Szerhij Prihogyko az Interfax hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy azon a két ország viszonya fejlődésének alapvető irányai, a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok perspektívája, a gáz, a Fekete-tengeri Flotta és általában a jövőt érintő kérdések szerepeltek a napirenden. Prihogyko különös hangsúlyt adott a humán szférában való együttműködésnek, amelynek vonatkozásában az utóbbi időben jó néhány "komolyan fájó pont" került a felszínre abból adódóan, hogy az ukrán hatalom "nemzeti színezetet igyekszik kölcsönözni a történelemnek, amivel gyakorlatilag oroszellenes megvilágításba helyezi a két ország közös történelmi múltja eseményeit".

Az államfők megbeszélését követően került sor a Juscsenko-Putyin államközi bizottság második ülésére, amelyen kiemelt kérdésként szerepelt a fűtőanyag és az energetikai szférában való együttműködés. Putyin a két ország lehetőségei egyesítésének fontosságát hangsúlyozva leszögezte: a közös nagy projektek megvalósítása ebben a szférában nem csupán az ukrán-orosz kapcsolatokat erősíti meg, hanem jelentősen hozzájárul a stratégiai együttműködés fejlődéséhez is. Vannak ugyan problémák, ám ezek nem lehetnek akadályai egy új, minőségi együttműködés, a valóban reális stratégiai partnerség kialakításában, szögezte le az orosz államfő, hozzáfűzve, hogy ennek elérése Oroszország és Ukrajna alapvető érdeke.

A tárgyalásokkal egy időben ünnepelte a Kreml palotában a szovjet gázminisztériumból létrehozott Gazprom állami nagyvállalat tizenötödik születésnapját. A szövetségi költségvetés ötödéről gondoskodó, 350 milliárd dolláros piaci értékével Európa legnagyobb vállalatává vált cég világraszóló, hatezer fős születésnapi buliján az orosz sztárok mellett fellépett többek között a Deep Purple és Tina Turner is. A Világgazdaság értesülései szerint az ünnepség kedvéért Dimitrij Medvegyev Gazprom-elnök és Alekszej Miller vezérigazgató otthagyta az ukránokkal folytatott gázártárgyalásokat, így jutottak honfitársaink újabb nyolc óra haladékhoz. Az ügyet úgy oldották meg, hogy 8 órával este 6-ig meghosszabbították a megállapodás megkötésére adott határidőt.

A Deep Purple az ünnepi est második részében lépett fel, amikor a Gazprom felirat eltűnt a színpadról. Miközben a hatvanas és a hetvenes évekből ismert számaikat adták elő, például a Smoke on the Watert, a jórészt középkorú gazpromos és moszkvai vezetőkből álló, öltönyös-nyakkendős hallgatóság egykedvűen üldögélt, csak bólogatásuk mutatta, hogy hallgatják a zenét. A csapat énekese, Ian Gillan megpróbálta a közönséget bevonni az eseményekbe azonban fáradozása vérszegény, visszafogott tapsot eredményezett, ami furcsán visszhangzott a kommunista párti kongresszusok helyszínéül használt, faburkolatú terem falain.

Tina Turner, az est másik fellépője közvetlenül Los Angelesből érkezett, ahol Beyonce-szal a Grammy-díj átadásán vett részt. Két háttérénekes és három táncos bevonásával kilenc dalt adott elő. Amikor megkérdezte a közönséget: "Is everybody all right?", néma csend volt a válasz. A buli első fellépője egyébként Dmitrij Hvorosztovszkij operaénekes volt. Szerepelt az 58 éves Alla Pugacsova popdíva is, aki Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettest és Medvegyevet is táncra kérte a színpadon.

zs