2008. március 7.

2008. március 7., 09:00 , 373. szám

Az igazi halálból, a lélek halálából támadjunk fel! Jn 11,34

Ezen a vasárnapon az evangélium Lázár feltámasztásáról szól.

A halál gondolata minden egészséges emberben valamilyen fokú ellenszenvet, félelmet vált ki. Még a gyógyíthatatlan beteg is ragaszkodik az élethez. Az öngyilkos sem az életet utálja, hanem az elviselhetetlenül nehéz terheket, amelyekből nem lát kiutat.

Félünk a haláltól, mert úgy érezzük, hogy mindennek vége szakad, ami a Földön örömmel és boldogsággal töltött el minket. Félünk a haláltól, mert csak a puszta gondolatára is átérezzük benne a kiszolgáltatottságunkat az ismeretlennek. Félünk, mert nem tudjuk, milyen lesz a folytatás. Néha még az is kétséges, hogy folytatódik-e valami odaát, vagy mindennek vége szakad a földi élet végével.

Lassan kétezer éve Jézus hirdeti a halálból való feltámadást, és ezzel azt is hirdeti, hogy az Isten nemcsak az élet, hanem a halál Ura is. Hirdeti, hogy a testi halál egyáltalán nem jelenti az életünk végét, hanem csak átmenetet az egyik életből a másikba. Álomhoz hasonlítja a testi halált, és ébredéshez a feltámadást: "Lázár, a mi barátunk elaludt. De én megyek és felkeltem." Tudjuk, hogy Lázár halálára és feltámasztására gondol. Jézus ezzel is enyhíteni akarja a haláltól való félelmeinket.

Ezzel szemben sokkal félelmetesebb dolog az emberi lélek halála, amire fény derül az evangéliumban. De ebből a lelki halálból is van feltámadás, ha hiszünk Jézusnak bűnösöket újjászülő kegyelmében, ha őszinte bűnbánatban, a szentgyónásban feltárjuk előtte bűneinket és akarunk megújult életet élni Benne. Törekedjünk a húsvéti szentgyónásaink elvégzésére már ezekben a napokban.

Már csak két hét választ el bennünket a húsvét ünnepétől. A sir számunkra nem végállomás, csak átszállóhely, az örökélet kezdete.

A húsvét az öröm, a remény, a győzelem az élet diadalmas ünnepe.

A Feltámadt Krisztussal te is találkozhatsz. Felismered-e Őt ezekben, napokban és életed minden napján?

Ha igen, akkor életed teljesen más lesz. Hagyd, hogy Ő alkítson át és Ő éljen benned, és ezáltal szép lesz az életed és az egész világ.

Babály András