Már földben a krumpli

Mezőgazdaság

2008. március 7., 09:00 , 373. szám

A közeledő tavasz kapcsán a kárpátaljai mezőgazdasági termelők kilátásairól kérdeztük Őr Hidi László gazdát, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnökét.

- Mit jelent a gazdák számára, hogy idén gyakorlatilag elmaradt a tél, s máris itt a tavasz?

- Egyrészről kedvező ez a szokatlan időjárás, hiszen Nagydobronyban máris elkezdődött a burgonya vetése. Korábban még sohasem vetettünk krumplit februárban, idén azonban jószerivel a fél falunak sikerült már elvetnie. Ugyancsak a földbe kerültek a korai zöldségek és a retek. Mindez jó kezdetet jelent. Mivel minket jószerivel csak a remény éltet, abban bízunk, hogy a folytatás is hasonló lesz, azaz nem jön egy olyan erős fagy, mint amilyen tavaly május első napjaiban tette tönkre a termést.

- Idén mi lesz a slágernövény?

- Utólag az ember mindig sokkal okosabb azzal kapcsolatban, hogy mit kellett volna vetni, Nagydobronyban azonban továbbra is a korai burgonya számít az egyik meghatározó növénynek. Egyszer kiugróan jó évet produkál a krumpli, máskor összeomlik a piac, de ha folyamatosan csináljuk, az évek átlagában azért mutatkozik némi haszon. Úgy tűnik, megint jó piaca lesz a konzervuborkának, mivel a konzervgyárak tavalyi készletei mára elfogytak, kiürültek a raktáraik. Megkezdték a szerződéskötést a kistermelőkkel, s elég jó felvásárlási árakat ígérnek. Ezenkívül természetesen idén is sok káposztát, paprikát és paradicsomot ültetünk majd.

- Azt láthatjuk az üzletekben és a piacokon, hogy az inflációt követve a mezőgazdasági termékek árai is az egekben járnak már. De vajon követik-e a nagybani felvásárlási árak a termelők költségeit?

- Sajnos számos esetben azoknak a termékeknek volna jó ára, amelyekből több gazdának is jelentős készletei vannak. Például étkezési burgonyából még jelentős mennyiség van raktáron, ám annak a felvásárlási ára továbbra is csak 1,50 hrivnya, azaz szinte egy fityinget sem mozdult felfelé tavaly nyár óta. Tény, hogy a gyökérzöldségek ára nagyon magas, ugyanakkor a munkácsi piacon láthatunk gyönyörű szép fürtös paradicsomot kilogrammonkénti 10 hrivnyás áron, ami viszont rendkívül alacsony. Nem tudhatom, hogy Spanyolországból, Chiléből vagy éppen Dél-Afrikából importálják az ilyen árut, a lényeg az, hogy ugyancsak letöri az árakat. Ezek után sejthető, milyen ára lesz az általunk megtermelt primőrnek. Egyébként is jellemző, hogy a primőr igen piacérzékeny. A vásárlók előbb az alapvető élelmiszereket szerzik be, s csak azután érdeklődnek a korai zöldségek iránt. Így azután, ha az alapvető élelmiszerek ára emelkedik is az inflációval, a primőröké az aktuális fizetőképes kereslet függvénye.

- A kárpátaljai primőrök kelendőségét mindig is az importból származó, illetve a dél-ukrajnai megyékben termelt áru mennyisége és ára határozta meg. Az utóbbi időben mindkét vonatkozásban éleződött a konkurenciaharc. Miként hat ez a kárpátaljai termelőkre?

- A kárpátaljai gazdák piacait valóban mind az import, mind a déli megyék termelői veszélyeztetik. Míg korábban szinte házhoz jöttek a felvásárlók, illetve mi magunk is nagy mennyiségekben terjesztettük az árut a nyugat-ukrajnai városokban és Kijevben, napjainkra gyökeresen megváltozott a helyzet, s bizony meg kell küzdeni minden felvevőhelyért. Sok zöldség tekintetében, amelyeket korábban szinte kizárólag csempészek hoztak be az országba, viszonylag szabadon átjárhatók lettek a határok, ami ugyancsak leverte az árakat. Sajnos azt kell mondjam, ilyenkor annak is örülni tud az ember, ha például, mint legutóbb, sztrájkba kezdenek a lengyel vámosok, mert annak is árfelhajtó hatása lehet. Úgy érzékeljük, hogy Ukrajnának a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO) való belépése nyilvánvalóan hátrányos a számunkra. Ugyanakkor ezt a helyzetet egyfajta kihívásként is fel lehet fogni. Újabb, korszerűbb fajtákat kell termelni, még korszerűbb módszerekkel, mert a piacnak csak így lehet megfelelni.

hk