Sírgyalázás Técsőn

Pravoszláv templomot építettek volna a temetőre

2008. április 4., 10:00 , 377. szám

Az elmúlt pénteken a técsőiek megdöbbenve tapasztalták, hogy a város központjában elterülő, 1958-ban bezárt ősi református és katolikus temetőt barbár módon szó szerint a földdel tették egyenlővé. Információink szerint ezen a területen a városban működő egyik pravoszláv egyház akart templomot építeni...

A Técső város központjában lévő régi református és katolikus temetőt a hatóságok 1958-ban bezárták, akkor temettek ott utoljára, de a hozzátartozók sok sírt mind a mai napig rendben tartottak. Az elmúlt héten pénteken erőgépek jelentek meg a temetőben és jókora területen ledöntötték a sírkereszteket, betemették a sírokat, az elegyengetett területre nagy teherautókkal hordták a kavicsot, a temető köré a távoli településekről verbuvált munkások magas deszkakerítést kezdtek építeni. Az idős técsői emberek közül sokan döbbenten látták, ahogy szüleik, hozzátartozóik síremlékeit széttapossák az erőgépek. A spontán összeverődött, baltákkal, dorongokkal felfegyverkezett elkeseredett emberek megállították a barbár pusztítást. Később kiderült, hogy a városban működő egyik pravoszláv egyház szeretne egy hatalmas templomot építeni a belvárosi régi temető területén. Az említett egyház jelenleg egy középület egykor "vörös sarokként" használt részében tartja alkalmait és minél előbb új templomot szeretne építeni a város központjában.

A KMKSZ-alapszervezet vasárnapi tisztújító közgyűlésén Bökényi Imre városi képviselő kijelentette, az említett építkezést Técső város tanácsa nem engedélyezte, tehát a sírok meggyalázása engedély nélkül, jogtalanul történt. A városi hatóságok tudomást szerezve a dologról azonnal le is állították a megkezdett munkálatokat, hisz 1994-től Ukrajnában jogszabály tiltja, hogy köztemetőkre építkezzenek.

A hozzátartozók közül tudósítónknak többen elpanaszolták: bele se mernek gondolni, mi lenne, ha az új templom alapjainak kiásásakor a munkagépekkel vájnák ki és zúznák össze őseik csontjait. Topercel Károly szerint közegészségügyi veszélyt is jelenthet, hogy a temető letarolt részén sok az olyan halott, aki a múlt század elején a városban tombolt tífuszjárványnak esett áldozatul. A sírjaik mellett az építkezők már pompakutat is leütöttek! Takács Béla kijelentette: bármit megtesz, hogy megakadályozza a szülei, nagyszülei és felesége szülei csontjainak kiásását. A láthatóan felháborodott emberek közül többen kérdezték: Milyen templom lesz az, amely meggyalázott sírokra és ledöntött keresztekre épül? Mások arról beszéltek, hogy Técső központjában több üresen álló, templom építésére alkalmas terület is található.

A técsőiek Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ és a megyei tanács alelnökének segítségét kérték, aki a helyszínen látottakról azonnal tájékoztatta Oleg Havasit, a megyei közigazgatás vezetőjét. A megyei vezetők kérdésére Vaszil Jovdi, a Técsői Járási Közigazgatás megbízott elnöke azt a választ adta: az építkezést leállították, a templom számára igyekeznek más helyet kijelölni.

Kedden érkezett a hír, hogy a Técsői Városi Tanács határozatban mondta ki: semmilyen építkezés nem folytatható a temető területén. Bökényi Imre és Katrin Zoltán városi tanácsi képviselők arról tájékoztatták lapunkat, hogy a tanács más helyet jelöl ki a kijevi központú Ukrán Pravoszláv Egyház Técsőn felépülő temploma számára. Az említett egyházközség vezetői, Iván atya és Iván Mahanec, a húszas tanács elnöke ígéretet tettek arra, hogy visszaállítják a temető eredeti állapotát.

dózsa