Hipnotizáló csalók

Elvittek 600 dollárt és 2000 hrivnyát

2008. április 18., 10:00 , 379. szám

Szélhámosok megdöbbentő arcátlansággal kifosztottak egy idős embert, mintegy hatszáz dollárt és 2000 hrivnyát vittek magukkal. H. K., az áldozat lánya azért mesélte el lapunknak a történteket, hogy megóvjon másokat az efféle csalóktól.

A külföldi rendszámú személygépkocsin érkező három idegen Beregszász központjában megszólított két idős embert. A helyi kórház iránt érdeklődtek. Az öregek megadták a kért útbaigazítást, mire felajánlották nekik, hogy üljenek be a kocsiba, elviszik őket egy darabon.

Útközben az ismeretlenek tört magyarsággal elmesélték, hogy Prágából érkeztek szerencsétlenül járt társukhoz, aki itt kórházba került, annak gyógykezelésére hoztak pénzt. Hozzátették, a kórházban hrivnyára lenne szükségük, s most gondot jelent, hogy váltsák be a náluk lévő dollárt, mivel a bankok zárva vannak.

Az idős emberek megszánhatták alkalmi ismerőseiket, mert egyikük, N. I. az otthonába invitálta mindnyájukat. Az ismeretlenek és a szomszéd néni a nappaliban foglaltak helyet, majd az idős házigazda bácsi egyikükkel átment a szomszéd szobába.

Amikor kiderült, hogy N. I. lánya és lányunokája is otthon tartózkodik, az idegenek egyike arra kérte őket, hozzanak számára egy pohár vizet, majd pedig kávét főzetett velük. Utólag úgy tűnik, igyekezett távol tartani a nőket a házigazdától. Mire a nők visszatértek a szobába, N. I. és az idegenek már el is hagyták a szobát, s az autó felé tartottak. Az idős embernek ott egy autóstáskát adtak át azzal, hogy abban ezer dollár van, amit itt hagynak egy-két órára, majd visszajönnek érte, de most sietniük kell.

A meglepetésszerű távozás felkeltette H. K. és lánya gyanúját, de az események pergése miatt nem tudták figyelmeztetni édesapjukat, aki szemmel láthatóan mélyen az események hatása alatt állt, s nem hallgatott rájuk, csupán a táskát szorongatta, amelyben hite szerint a pénz volt.

Amikor az idegenek távoztak, a nőknek végül sikerült kivenniük a még mindig mintegy transzban lévő idős ember kezéből a táskát. N. I. ugyan váltig állította, hogy igenis látta, amint az ismeretlenek beletettek 1000 dollárt, de kinyitva a táskát látniuk kellett, hogy abban néhány értéktelen papírdarabon kívül semmi sincs. Az idős ember ekkor azt is elmesélte, hogy átadta az idegeneknek minden megtakarított pénzét, mintegy 600 dollárt és 2000 hrivnyát.

A rászedettek később nem tudták mivel magyarázni a történteket. Amikor elmúlt az események sokkoló hatása, csak arra gondolhattak, hogy minden bizonnyal valamiféle hipnózis áldozatai lettek, máskülönben a mindenkor józanságáról és megfontoltságáról híres N. I.-t aligha lehetett volna rávenni arra, hogy idegeneknek adja át a pénzét. N. I. később bevallotta, ha az idegen arra kérte volna, vegye le az ingét, azt is megtette volna.

A csalók persze nem jelentkeztek többé, H. K. pedig értesítette a rendőrséget. A nyomozók már néhány perccel a történtek után a helyszínen voltak, rögzítették a nyomokat, kikérdezték a tanúkat és megindították a nyomozást.

"Szeretném, ha mindenki tudna róla, hogy két idős embert így be lehet csapni - mondja H. K. - Elképzelni sem tudom, mi történt volna, ha nem vagyunk otthon. A szomszéd néni utólag elmesélte, a szélhámosok egyike már éppen őt magát is kérdezgetni kezdte, hogy merre lakik. A következő áldozat nyilván ő lett volna. Szeretném, ha mindenki okulna a történtekből, ha sikerülne megelőzni a bajt."

hk