Bátyúi siker

Erdős Georgina Kazinczy-érmes

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

Győrben, a Kazinczy szépkiejtési verseny országos döntőjében Kazinczy-érmet nyert Erdős Georgina, a Bátyúi Középiskola tanulója. A tehetséges diák felkészítő tanára, Szántó Edit lapunknak elmondta, hogy az országos döntőn három kategóriában indulhatnak a versenyzők. Idén Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból összesen 25 versenyző indulhatott, akik között öt Kazinczy-díjat osztott ki a szakmai zsűri.

"Nagy örömömre szolgált - mesélte a tanárnő -, hogy az öt díjazott határon túli versenyző között van Erdős Georgina. Ezt a kislányt ötödik osztályos korától tanítom, igazán tehetséges, szép, tiszta kiejtésű gyerek, aki nagyon sokat dolgozott ezért a sikerért. A verseny tizenöt éves kárpátaljai története alatt Georgina az ötödik diák megyénkben, aki Kazinczy-érmet kapott. Ugyancsak szép eredmény, hogy az idei négy kárpátaljai résztvevő közül Kiss Julianna, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja - akinek felkészítő tanára Horkay Zsuzsanna - megkapta az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját.

Erdős Georginát is megkérdeztük, aki elmondta: "Kárpátalján két fordulója van a vetélkedőknek: a járási elődöntők és a megyei döntő. A döntő első négy helyezettje - ha megosztva kapják, akkor többen is - kijut a magyarországi nemzetközi döntőre, ahol külön kategóriában indulnak a határon túliak, külön a magyarországi gimnazisták, és külön a szakközépiskolások. A versenyen először a szabadon választott szöveget kellett felolvasnunk. Én Deme László Kit hogyan nem tisztelünk című írását választottam. Két órával később az írásbeli feladatokat kellett megoldani, ami azt jelenti, hogy egy bekezdésnyi szöveg hangsúlyait, beszédszüneteit kell kijelölni a "Beszélni nehéz" jelöléseivel. Másnap "karanténba zártak" minket, s minden versenyző húsz perccel a fellépése előtt kapta meg a felolvasandó kötelező szöveget, Cs. Szabó László Péchy Blankáról szóló írását. A verseny után több szórakoztató program várt a résztvevőkre: városnézés, táncház és a Győri Nemzeti Színház előadását is megtekinthettük. A díjkiosztón nagyon jó érzés volt, hogy én is ott lehettem a Kazinczy-érmesek sorában. Itt szeretném megköszönni magyartanáromnak, Szántó Editnek, hogy ez sikerülhetett."

dózsa