Pál István Szalonna és bandája a főiskolán

Jótékonysági koncert Beregszászban és Visken

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

A Magyar Állami Népi Együttes zenekaraként működő Pál István Szalonna és bandája két kárpátaljai koncerttel igyekszik népszerűsíteni szűkebb pátriánkban a már Kárpát-medencei hírű Péterfalvai Népzenei Tábort. Érdekes módon az anyaországiak körében egyre népszerűbb és egyre színvonalasabb táborba ugyanis évről évre kevesebb kárpátaljai fiatal jelentkezik - tájékoztatta lapunkat az ifjú prímás.

Május 16-án Beregszászban, a főiskola Esztergom termében, 17-én pedig Visken, a magyar iskolában ad táncházzal egybekötött jótékonysági koncertet a közelmúltban Amerikát és Kínát megjárt társaság. A beregszászi koncert bevételét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola javára, a viski koncertét pedig a viski magyar középiskola javára ajánlották fel a művészek.

Pál István kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a június 27. és július 5. között a KMPSZ-szel közösen megrendezésre kerülő Péterfalvai Népzenei Tábor zárásaként szerveznek egy népzenei találkozót, ahol ugyancsak készülnek egy nagyszabású koncerttel. Ott fogja bemutatni a banda a tervek szerint akkorra megjelenő Örömzene című legújabb lemezét. Annak a koncertnek a bevételét a tiszapéterfalvai kultúrház javára ajánlják fel.

A többszörösen kitüntetett (1992. Pro Cultura Hungarica díj (Tisza Együttes), 1993. Országos Ki Mit Tud? Duna Tv különdíja 1999. Népművészet ifjú mestere 2006. eMeRTON díj (Fonó zenekar) 2006. Artisjus - Az év előadója cím) Pál István zenekarvezető, prímás így vall eddigi életútjáról: "1980. június 6-án születtem Kárpátalja egyik leggyönyörűbb vidékén, a máramarosi hegyek tövében, Visken. Zenei indíttatásomat szüleimtől, Jancsó Katalintól és Pál Lajostól kaptam, hiszen mindketten zenetanárok. Édesapám nevéhez fűződik számos kárpátaljai népzenei gyűjtés, ezáltal magam is korán belecsöppentem ebbe a gyönyörű világba. Zenei tanulmányaim a tiszapéterfalvi zeneiskolában kezdődtek. Miután sikerült elsajátítanom a hegedülés technikai alapjait, édesapám elvitt a szomszédos faluba Murzsa Gyulához, akitől a régi cigányzenészképzés hagyományai szerint tanulhattam a mesterséget. Középiskolai tanulmányaim a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában zajlottak, ez az iskola, melyben egész életemre való szellemi tartalékot kaptam. 1995-ben kerültem Budapestre főiskolára. 2007-ben a Nyíregyházi Főiskola ének-zene, népzene szakán szereztem tanári diplomát. Az erdélyi népzenét először Blaskó Csabától, később Kálmán Pétertől tanultam. A Galga zenekar tagjaként évekig tercprímásként muzsikáltam. Az elmúlt években csatlakoztam a Fonó zenekarhoz szintén tercprímásként. A muzsikálás mellett rengeteg népzenei gyűjtést készítettem Erdélyben és Kárpátalján. A tanítással szintén egész korán kapcsolatba kerültem édesapám révén, s ma már olyan tanítványaim is vannak szerte az ország területén, akik szintén ezt a szakmát, ezt a hivatást választották. Jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímásaként dolgozom."

dózsa