Futás a Tiszáért

Hidvégi-Üstös Pál missziója

2008. május 30., 10:00 , 385. szám

A Fekete-Tisza forrásától a vajdasági torkolatig 1050 kilométert fut a folyó mentén Hidvégi-Üstös Pál multisportoló, aki ezzel szeretné felhívni a figyelmet az árvízi megelőző munkálatok fontosságára, a folyó és a vidék szépségeire, melynek páratlan élővilágát meg kell őriznünk.

A május 19-én indult különleges sportteljesítmény közben a sportember találkozott az érintett járások és városok vezetőivel, sajtótájékoztatókon, illetve futás közben is tájékoztatva a médiát céljairól. A kárpátaljai szakaszt embert próbáló esős, párás időben tette meg, majd május 24-én, szombaton Tiszaújlaknál átlépte a határt és magyar területen folytatta tovább az útját. A figyelemfelkeltő futás négy országot is érint: Ukrajna, Magyarország és Szerbia mellett egy öt kilométeres szlovákiai szakaszt is magába foglal.

– Mi a különleges állóképességű férfival a kárpátaljai negyedik nap végén Nagyszőlős központjában beszélgettünk.

– Csodálatos folyónk, a Tisza egyre szennyezettebb, és sok embernek elege van már a beszédből, a bizottságokból és a konferenciákból, arra várnak, hogy végre tegyenek is valamit. Amit most vállaltam, az az, hogy végigfutok a folyó mentén, érintve majdnem minden Tisza-parti települést, hisz például az ENSZ sem alakult meg addig, amíg valaki át nem evezte az óceánt. Szeretnék elindítani egy olyan programot, amely összekötné a Tisza völgyében élő embereket a forrástól a torkolatig. De ez nem egyszerű dolog, mert ahhoz, hogy tehessünk valamit, sok pénzre van szükség, ahhoz pedig a politikusok és vállalkozók, valamint a nemzetközi szervezetek támogatása kell. Úgy gondolom, ha megfelelő összefogást mutatunk, akkor megvédhetjük a Tiszát és annak élővilágát. Ehhez szerintem olyan további programokat kell itt szerveznünk, amelyek ide vonzzák a turistákat, akik viszik a vidék hírét. Terveim között szerepel, hogy legközelebb a világ minden tájáról sportolókat hívok ide, akikkel együtt teljesítjük ezt a távot, felhívva a világ figyelmét a Tiszára, és erre a csodálatos vidékre. A verseny egy tömeg-kerékpárverseny vagy egy ultra-futóverseny lesz, amely szerintem ugyancsak vonzaná a világ legjobb sportolóit, ami pedig pénzt hozna ide, s egyfajta gazdasági fejlődést eredményezne szerintünk.

– Ezt a munkát egyedül, vagy egy szervezet keretén belül végzi?

– Családi vállalkozás vagyunk a feleségemmel, az ő vezetésével. Szerte a világban szervezünk kalandtúrákat, expedíciókat, illetve céges csapatépítő tréningeket. Aztán vannak egyéni produkcióink, amelyek csak rám épülnek, ezek különböző üzeneteket hordoznak. Tehát ebben az esetben sem csupán fizikai teljesítményről van szó. Ha csak arról lenne szó, talán nem is csinálnám, mert nekem is van családom: feleségem és két kisgyerekem, akiknek nagyon hiányzom, és ők is nekem. Arra kérem önökön keresztül is a társadalmat, hogy tegyünk közösen környezetünkért, mert sokkal többet is tehetnénk, mint amit teszünk.

– Ön az, aki elsőként hosszában végigúszta a Tiszát. Milyen más extrém sportteljesítmények fűződnek még a nevéhez?

– A másik programunk a globális felmelegedésre és az elsivatagosodásra kívánja felhívni a figyelmet. Tavaly tavasszal egy tíz főből álló nemzetközi csapatot vezettem, Dél-Afrikától Egyiptomig 12500 kilométert tettünk meg, kihasználva a kontinens természeti adottságait, tehát futva, evezve, hegyet mászva és biciklizve. Idén egy hónapon belül megyek Szudánba, jövőre pedig szeretném hosszában átfutni a Szaharát Szenegáltól Szaud-Arábiáig, ez 10500 kilométer.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen óriási távokat le tudjon futni? Speciális étrend, ruházat, cipő?

– Mindenhová speciális cipő kell, e nélkül nem lehetne. Ennek géles talpa van, ötvenezer forintba kerül, mondhatni mintha a lábamra öntötték volna. Szellőző ruházatra és megfelelő étrendre is szükség van. Bár mindenevő vagyok, de szalonnával, kolbásszal és csak kenyérrel, tojással nem lehet ezt bírni. Megfelelő ásványianyag-tartalmú készítményeket állítottunk össze szakemberekkel, és természetesen izotóniás italok, valamint magas fehérje- és szénhidráttartalmú készítmények szükségesek, melyeket speciálisan egy futó számára kell összeállítani. Például most 80%-ban szénhidrátot, 18%-ban tejsavófehérjét, illetve glukózt és fruktózt fogyasztok.

– Hány napig tart ez az 1050 kilométeres kíméletlen futás?

– Ha a jó Isten megsegít, akkor 19 nap alatt jutok el a Tisza torkolatáig. De nem vagyok időhöz kötve. Akárcsak az úszásnál, most is vannak célállomásaim, találkozóim, sajtótájékoztatók, a lényeg az, hogy célhoz érjek. Illetve, hogy megkapjam a polgármester uraktól azt a levelet, amelyben leírják elképzelésüket a Tisza jövőjéről és településük fejlődéséről, amit június 14-én egy tokaji környezetvédelmi konferencián szeretnék átadni a politikusoknak.

– Készül egy film is az útjáról. Kárpátalján is láthatjuk majd?

– Igen, itt is lesz vetítés, még az idén.

Badó Zsolt