Ungváron lépett fel az Amadinda

Nyolcvan perc alatt a Föld körül

2008. június 27., 10:00 , 389. szám

Nagysikerű koncertet adott az Amadinda Ütőegyüttes kedden este Ungváron. A tradicionális ütőhangszeres zenékből és kortárs szerzők műveiből összeállított műsor után tetszése jeléül felállva tapsolt a hálás közönség.

A világhírű ütősök a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának meghívására érkeztek a kárpátaljai megyeszékhelyre, hogy nem mindennapi zenei csemegével szolgáljanak a szépszámú közönségnek, amely erre az alkalomra összegyűlt az ungvári megyei filharmónia nagytermében.

A magyar főkonzulátus a hagyományteremtés szándékával dolgozik azon, hogy lehetővé tegye jeles magyar előadók kárpátaljai fellépését - mondta el Sziklavári Vilmos főkonzul, emlékeztetve köszöntőjében, hogy a korábbi években szervezésükben léphetett fel a helyi közönség előtt a debreceni Kodály-kórus és a Bartók Vonósnégyes is. A diplomata egyben köszönetét fejezte ki a filharmónia vezetőinek, akik lehetővé tették, hogy a város e kiemelkedő szellemi műhelyében kerülhessen sor e nagyszerű zenei rendezvényre.

Idén sajnos a magyar Külügyminisztériumnak nem sikerült saját forrásból megszerveznie az előadást, a Miniszterelnöki Hivatal és a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának támogatásával végül mégis megvalósulhatott a koncert - mondta el lapunknak Viczián Tamás konzul, aki maga is kivette a részét a szervezőmunkából.

Rácz Zoltán, Holló Aurél, Váczi Zoltán és Bojtos Károly immár majd 25 éve zenél együtt az 1984-ben alakult Amadinda együttesben. Megalakulásukkor két alapvető célkitűzést állítottak működésük középpontjába. Egyfelől a Magyarországon még előadatlan, ugyanakkor már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, másfelől pedig a magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Az utóbbi években a már meglevők mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratai. Az együttes aktívan együttműködik olyan világszerte ismert művészekkel, mint például Kocsis Zoltán, Schiff András, Ligeti György, Kurtág György, John Cage, Bruno Canino, Rosemary Hardy. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.

Kedden este Nyolcvan perc alatt a föld körül című programjukkal rendkívül gazdag ízelítőt adtak a budapesti előadók mindabból, amit az ütőhangszeres zene nyújtani tud. A produkció látványnak sem volt utolsó, hiszen a zenészek a műsor másfél órája alatt mintegy félszáz, nemegyszer rendkívül ritka és egzotikus ütőhangszert szólaltattak meg.

Virtuális utazásunk a Csendes-óceáni Tonga szigetéről indult, majd Michael Askill ausztrál komponista egy szerzeménye és bali tradicionális zene következett. Európát három klasszikus zeneszerző, Ravel, Bartók és Debussy egy-egy keleti ihletésű rövid művének ütőhangszeres átirata képviselte, illetve megszólalt a baszkok hagyományos, ámde kevéssé ismert ütőhangszere, a txalaparta is. A baszkföldi kitérő után elhangzott Holló Aurél egy saját szerzeménye Hosé címmel, a továbbiakban pedig afrikai zenét hallhattunk - megszólalt többek között az amadinda nevű hangszer is. Amerikát ezen a virtuális felfedezőúton a korai ragtime- és jazzkorszak három sztenderdje képviselte. A nagyszerű este egy virtuóz előadást követelő hagyományos tahiti zenével ért véget.

szcs