A világ legfurcsább múzeumai

2008. július 18., 10:00 , 392. szám

A British Múzeum, a Louvre képtárai vagy a Pergamon Múzeum ázsiai tárlatai minden turista elsőszámú célpontjai közé tartoznak. De mit tegyen az utazó, ha extrémebb múzeumokra vágyik? Összegyűjtöttünk néhányat a legfurcsábbak közül.

Az egyik ilyen intézmény a középkori kínzóeszközök múzeuma Prágában. Itt azokat a középkori vallatóeszközöket tekinthetik meg a látogatók, amelyekkel az eretnekgyanús polgárokból csikarták ki vallatóik a számukra megfelelő választ. A látogató több mint 60 furcsa és morbid eszközzel ismerkedhet meg egy 45 perces tárlatvezetés keretében. Minden egyes szerkezethez pontos használati leírás is tartozik, így mindenki kedvére borzonghat a szadisztikus eszközök láttán. Az egyik legbrutálisabb eszköz a "fejzúzó" gép. A leírás szerint a vádlott állát egy fából készült támasztékra helyezték, egy fémsisakot tettek a fejére úgy, hogy szorosan illeszkedjen, majd a sisakhoz kapcsolódó forgattyút tekerni kezdték. A többit mindenki elképzelheti.

Ha a Louvre termeit bejárta már, megvolt a Musée d'Orsay is, következő párizsi kirándulásakor ne hagyja ki az erotika múzeumát! A szexboltjairól, utcalányairól és a Moulin Rouge-ról híres Pigalle negyedben, egy hétszintes épületben kapott helyet a múzeum, ahol a világ minden táján összegyűjtött, erotikával kapcsolatos tárgyat tekinthet meg a látogató, többek között dél-afrikai és ázsiai termékenységi szobrokat, a párizsi prostituáltak történetét bemutató tárlatot és modern erotikus művészek festményeit is. A híres amszterdami szexmúzeum az első volt a világon a hasonló intézmények sorában, s évente közel 500 ezer látogató keresi fel. A múzeumban festmények, szobrok, erotikus kéziratok, segédeszközök, kép- és hangfelvételek várják a felajzott érdeklődőket, sőt még privát interaktív kabinok is rendelkezésre állnak. A parányi izlandi halászfaluban, Husavikban lévő hímvesszőmúzeum tematikája még ennél is konkrétabb. A múzeumban mintegy 250, különböző emlősöktől származó minta tekinthető meg, némelyik a falra akasztva, némelyik pedig pici üvegedényekben tartósítva.

A Sulabh Nemzetközi WC-múzeum Új-Delhiben i.e. 3000-től napjainkig mutatja be a WC-történelmet, hogy az egyszerű földbe vájt lyuktól hogyan jutottunk el a bonyolult vízhálózattal működő szerkezetekig, amelyeket manapság már a design és a kényelem szempontja alapján terveznek. A múzeum érdekes tényekkel is szolgál a témakörben: megtudhatjuk például, hogy XIV. Lajos előszeretettel könnyített magán hivatalos tárgyalásain, vécéhasználati szokásokkal ismerkedhetünk meg a világ minden tájáról, sőt a tárgyban készült műalkotásokban is gyönyörködhetünk. A belépés ingyenes, a mellékhelység használatáért azonban furcsamód fizetni kell. Hasonlóan különleges múzeum a párizsi csatornamúzeum is, ahol a látogatók szakavatott idegenvezetők segítségével járhatják be a hatalmas csatornarendszer egy részét. Ne lepődjön meg a látogató, ha itt-ott különböző rágcsálókkal találkozik a túra során.

A temetkezési iparág gazdag örökségét hivatott bemutatni és megőrizni a Houstoni Temetkezési Múzeum - áll az intézmény tájékoztatójában. A kiállításon a látogató betekinthet egy koporsógyár mindennapjaiba, megismerkedhet a balzsamozás történetével és megcsodálhatja a tucatnyi kiállított halottaskocsit is. Az épületben egy temetkezési iskola is helyet kapott, annak, aki esetleg jobban szeretne elmélyülni a témában. A múzeumba az idős korú látogatók kedvezményesen léphetnek be.

Snitt