Tudnivalók a felelősségvállalási nyilatkozat igényléséről

2008. augusztus 8., 10:00 , 395. szám

A magyar Külügyminisztérium a vízumigénylés egyszerűsítése céljából két szervezetet: a KMKSZ-t és az UMDSZ-t felhatalmazta olyan felelősségvállalási nyilatkozat kiadására, amelynek benyújtása esetén a konzulátus a meghívó és a jövedelemigazolás meglététől eltekinthet. A nyilatkozattal a szervezetek felelősséget vállalnak mindazokért, akik részére a nyilatkozatot kiállították.

A KMKSZ a felelősségvállalási nyilatkozatot olyan útlevéllel és magyarigazolvánnyal/hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező személyek részére állítja ki, akik tagjai a KMKSZ-nek, vagy rendelkeznek a magyar történelmi egyházak, illetve a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség ajánlásával.

A KMKSZ tagjainak a helyi alapszervezeti elnöknél található kérelmet kell kitölteniük, amihez szükség van az útlevélre, a magyarigazolványra és a KMKSZ-tagsági igazolványra. A beutazás kezdeti és végső dátumát a kérelmező mondja meg, de az időtartam nem lehet egy évnél nagyobb. Az egyhuzamban való ott-tartózkodás időtartama maximum 90 nap lehet.

A kiskorú (18 év alatt) közeli rokon (pl. gyermek) részére szintén igényelhető felelősségvállalási nyilatkozat. Ez esetben a kiskorú adatait kell a táblázatba beírni, de a kérelmet a felnőtt írja alá. Általában minden személy részére külön felelősségvállalási nyilatkozat, s így külön kérelem szükséges. A 14 év alatti gyermek részére, amennyiben a szülő útlevelében szerepel (nincs gyermekútlevele), nem kell külön felelősségvállalási nyilatkozatot igényelni.

A kitöltött kérelmet az alapszervezeti elnök aláírását követően az illetékes középszintű szervezet elnöke hitelesíti. Ennek a kérelemnek az alapján a központi iroda elkészíti a felelősségvállalási nyilatkozatot, amit az alapszervezeti elnökön keresztül eljuttat az érintettekhez.

Mindazoknak, akik nem tagjai a Szövetségnek, a Kárpátaljai Református Egyház (Zán Fábián Sándor püspök), a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház (Majnek Antal püspök), a Kárpátaljai Görög Katolikus Egyház (Bendász Dániel esperes) vagy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (Orosz Ildikó elnök) által kiállított ajánlást kell eljuttatniuk a KMKSZ központi irodájába. Ennek alapján történik a felelősségvállalási nyilatkozat kiadása.

A nyilatkozattal kapcsolatos eljárás ingyenes. A vízumkérelem elbírálásában a konzulátus továbbra is önállóan dönt.

A felmerülő kérdésekkel a KMKSZ központi, illetve középszintű irodáihoz lehet fordulni.