Az összetartozás ünnepe

XIII. Hazahívogató Falunap Szalókán

2008. augusztus 22., 10:00 , 397. szám

Az ungvári járási Szalókán tizenharmadik alkalommal szervezte meg a KMKSZ helyi alapszervezete, valamint a községi tanács a Hazahívogató Falunapot. A rendezvény célja a község és a környező települések lakosainak szórakoztatásán túl az, hogy minden év augusztusának harmadik vasárnapjára, egy közös ünneplésre összehívja a község lakosait és azon szülötteit, akiket a falu határain kívülre sodort az élet.

A falunap néprajzi kiállítás megnyitásával kezdődött, ahol mindenki kézbe is vehette a községben Nagyné Fekete Zsuzsanna által összegyűjtött kiállítási tárgyakat. A tárgyi emlékek mellett megelevenedtek a Szalókára jellemző népdalok is a helyi nyugdíjasokból összeállt kórus jóvoltából. Közben a falu utcáin lovasbemutató zajlott, aki akarta, kipróbálhatta a pónifogatot.

Az ünnepi istentiszteleten Balogh Attila ungi esperes a 133. zsoltár 1-3. verse alapján hirdetett igét, majd köszöntötte a magyarországi és a vajdasági vendégeket, hangsúlyozva a magyar nemzet összetartozásának gondolatát. Az ünnepi istentisztelet végén az Ivaskovics József vezette Credo együttes lélekemelő megzenésített versekből adott elő egy csokrot.

A hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták a sztálinizmus áldozatainak emlékművét, ahol Orosz Kálmán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke emlékezett a sztálini lágerekben és a II. világháborúban ártatlanul elhunyt szalókaiakra. A szónok beszélt a hazahívogató falunapok fontos, az önazonosság-tudatot erősítő szerepéről, majd Biró Sándor polgármesterrel és Balogh Attila református esperessel elhelyezték a megemlékezés koszorúit az első világháború áldozatainak emlékjelén és a község egykori lelkészének, Ruszka Eleknek a sírján.

A kultúrházban Biró Sándor polgármester nyitotta meg az ünnepi műsort, ahol köszöntötte többek között a vajdasági Péterréve küldöttségét, valamint a császlóci és téglási vendégeket. Majd a helyi tanács döntésének megfelelően oklevéllel és virágcsokorral köszönte meg hivatali elődei munkáját, kérve őket, hogy tanácsaikkal, javaslataikkal segítsék a falu mostani vezetőit.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: "Az egyik legrégebbi falunap Kárpátalján a szalókai. Az elsők között találták itt ki, hogy évente össze kellene hívni az itt született embereket, erősíteni a "Szalóka-tudatot" a helybeliekben és azokban is, akik elköltöztek már innen...Egy ilyen rendezvénynek, mint a Szalókai Hazahívogató Falunap, van egy olyan jelentése is, hogy egyúttal a helyi közösségen túl, a nagyobbik, a magyar közösséget is meg kell tartani, erősíteni kell. Azonkívül, hogy itt összejönnek a szalókaiak, akik maradtak és akik távolra kerültek, de kötődnek ide, ezzel egyben erősítik a magyarsághoz való tartozásuknak a tudatát is, hozzájárulva ahhoz, hogy fennmaradjon a kárpátaljai magyar nemzetrész."

Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke a járási vezetés nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd elismerően szólt a szalókai emberek összetartásáról, amelynek köszönhető, hogy megszakítás nélkül már tizenharmadik alkalommal szervezik meg a Hazahívogató Falunapot. A járási vezető pozitívan értékelte a polgármester eddigi munkáját, majd Jónás Erzsébetnek, a szalókai kultúrház művészeti vezetőjének átadta a járási közigazgatási hivatal dicsérő oklevelét és az azzal járó pénzjutalmat.

A kulturális műsor az eszenyi Ritmus együttes táncos-énekes produkciójával kezdődött, majd a téglási Rózsa Népdalkör fellépése következett. Óriási sikert arattak a Császlóci Csicsergő Csajok fakanalas táncukkal és humoros műsorukkal. Szépen énekeltek a szalókai Nyitnikék Alapítványi Zeneiskola növendékei, akik előadtak egy jelenetet a szalókai tollfosztóból is. Igazi keleti hangulatot varázsolt a színpadra a csapi Nagrisz hastánccsoport. Nagy tapsot kapott a Péterrévei Tisza Táncegyüttes, a Tiszavirág népdalcsoport és tamburazenekar, valamint a citerazenekar. A falu ifjú szépségeit felvonultató szépségversenyt Szántai Barbara nyerte.

Közben a gyerekek gyöngyfűzést tanulhattak Nagyné Fekete Zsuzsától, de sok szép ajándékot is nyerhettek a tombolasorsoláson. Komoly teljesítménynek számít, hogy Tóth Albert idén már háromszor is felmászott a szédítően magas póznára a felkínált nyereményekért. Kötélhúzásban is összemérhették erejüket a vállalkozó szellemű 10 fős csoportok, akik közül még a vesztesek is kaptak ajándékot. A helybéliek és a vendégek sötétedés után pazar tűzijátékban gyönyörködhettek, majd akik még ekkor sem fáradtak el, reggelig táncolhattak az utcabálon.

B. Zs.