Tiltakozik a beregszászi tanács

2008. szeptember 5., 10:00 , 399. szám

A Beregszászi Járási Tanács után a Beregszászi Városi Tanács képviselői is felhívással fordultak múlt szerdán az ukrán állam- és kormányfőhöz, a parlament elnökéhez, valamint az oktatási miniszterhez, amelyben a nemzetiségi iskolákban folyó ukránnyelv-oktatás javítását célzó 2008-2011-es oktatási minisztériumi program átdolgozásának szükségességét hangsúlyozzák, s addig is a dokumentum visszavonását sürgetik.

Az önkormányzati képviselők felhívásukban a többi között rámutatnak, hogy a szóban forgó program központi elve az ukrán nyelven történő oktatásra való áttérés a nemzetiségi kisebbségek nyelvén oktató iskolákban. Ezenkívül, mint írják, az ukrán nyelv tanítására szánt óraszám növelése az oktatás módszertanának gyökeres megváltoztatása nélkül nem vezet a kellő eredményre, ugyanakkor rontja a diákok tanulmányi eredményeit más tárgyakból.

A felhívás szerzői végül hangsúlyozzák, hogy amennyiben követeléseiket nem veszik figyelembe, fenntartják a jogot, hogy elhalasszák a 2008-2009-es tanév megkezdését a felhívásban foglaltak teljesüléséig.

szcs