A vegyes bizottság elé kerülhet az oktatás kérdése

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Az ukrán külügyminiszter ígéretet tett magyar kollégájának: mindent megtesz azért, hogy a két héten belül esedékes kisebbségi magyar-ukrán vegyes bizottság ülésén megvitassák az ukrajnai magyar kisebbségnek nem kedvező új ukrán közoktatási törvényt - tájékoztatta múlt pénteken az MTI-t a külügyi szóvivő, aki minden bizonnyal az ukrán nyelv oktatásának a magyar iskolákban való javítását célzó miniszteri rendeletre utalt.

Szelestey Lajos közlése szerint Göncz Kinga a Volodimir Ohrizkóval múlt csütörtökön este telefonon folytatott megbeszélésükön megjegyezte: az új ukrán közoktatási törvény nem kedvez a kisebbségeknek, hiszen annak értelmében minden iskolában, így a kárpátaljai magyar kisebbségi iskolákban is 2008 szeptemberétől minden fontosabb tárgyat ukránul kell oktatni. Ez pedig nem is olyan hosszú távon elsorvasztja a nemzetiségi nyelvű oktatást.

A magyar külügyminiszter asszony annak a pontos részleteket tartalmazó végrehajtási rendeletnek a meghozását sürgette ukrán kollegájától, amelyre korábban már ígéretet kapott. Emellett Kijev részéről korábban az is elhangzott, hogy kikérik az oktatási szervezetek véleményét, de eddig ez sem történt meg.

Göncz Kinga felvetette, hogy a két héten belül esedékes kisebbségi magyar-ukrán vegyes bizottság ülésén vitassák meg ezeket a kérdéseket. Ohrizko a magyar javaslatra úgy reagált, hogy bár nem ő az oktatási miniszter, de megpróbál mindent megtenni, hogy a téma napirendre kerüljön a találkozón - hangsúlyozta Szelestey. (MTI/Kárpátalja)