Beregszászban a legkisebb az átlagbér Kárpátalján

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

Júliusban 1556 hrivnya volt az átlagbér Kárpátalján, míg januárban még csupán 1188.

A legmagasabb béreket továbbra is a közlekedésben és a pénzügyi szektorban dolgozók vihetik haza, fizetésük egyes esetekben akár a duplája is lehet a megyei átlagnak. A megyei átlagnál magasabb az állami közigazgatásban dolgozók bére is.

A legkisebb jövedelmeket a szállodaipar és a vendéglátás biztosítja, az itt dolgozók alig a felét keresik meg az átlagnak. Továbbra is alacsonyak a bérek az egészségügyben és a szociális gondozás területén.

Eltérő a bérek nagysága a megye egyes régióit tekintve is. A legmagasabb jövedelmeket a csapiak vihetik haza, ahol a fizetések esetenként akár 50 százalékkal is meghaladhatják a megyei átlagot. Húsz százalékkal magasabbak a jövedelmek az Ungvári járás vállalatainál is. A legkisebb béreket júliusban Beregszászban fizették, ahol az átlag 1239 hrivnya volt.

Jelen helyzet szerint az átlagbér Kárpátalján háromszorosa a minimálbérnek és két és félszerese a munkaképes lakosság számára megállapított létminimumnak - közölte a megyei állami közigazgatási hivatal információs és lakossági kapcsolatokért felelős főosztálya. (Kárpátalja/mukachevo.net)