Magyar siker a kisebbségi médiafesztiválon

2008. szeptember 26., 10:00 , 402. szám
Olesz Hojan, a kijevi Sevcsenko Nemzeti Egyetem Televíziós-Rádiós Tanszékének vezetője, a tévézsűri elnöke átnyújtja az első helyért járó díjat Bársony Katalinnak, a Duna Televízió szerkesztőjének a " Csapdában: a koszovói romák elfeledett története " című dokumentumfilmjéért.

Szombaton este a látványos díjkiosztó ünnepséggel ért véget a nemzetiségi kisebbségekkel foglalkozó tévé- és rádióműsorok Szülőföldem szép határa című nemzetközi fesztiválja, amelyet idén tizedik alkalommal rendeztek meg.

Szeptember 18. és 21. között az Ungvár melletti Zolota hora ranchón az egyebek mellett Romániából, Szlovákiából, Magyarországról, Szerbiából, Macedóniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Litvániából, Németországból, Svédországból érkezett résztvevők több mint 70 olyan tévé- és mintegy 40 rádióműsorral neveztek be a versenybe, amelyek 15 ország nemzeti kisebbségeinek életét, problémáit mutatták be. A megmérettetésben az ungvári tévé magyar szerkesztőségének egy alkotása is részt vehetett. A fesztivál fődíját végül Bársony Katalin, a Duna Televízió munkatársa vehette át a koszovói menekültek történetét bemutató filmjéért.

Az Európában páratlan fesztivál szervezői az Ukrajnai Állami Televízió és Rádió Bizottság, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal, a Kárpátaljai Megyei Tanács, a megyei tévé- és rádiótársaság voltak. A versenymunkákat a megyei televízió, a Tisza-1 e napokban sorra bemutatja.

pszv