Tető alatt, hivatalos megnyitó előtt...

Orvosi rendelő Szürtében

2008. szeptember 26., 10:00 , 402. szám

Az ungvári járási Szürtében hosszú ideig csak felcserközpont működött, orvos pedig sokáig csak havonta egyszer fogadta a pácienseket, s a betegeknek még az orvosi igazolásokért is be kellett utazniuk Csapra vagy az Ungvári Járási Kórházba. Később egy belgyógyász már hetente négyszer rendelt a faluban, ám 2003-ra a felcserközpont olyan romos állapotba került, hogy az akkor még Szürtét és Téglást egyaránt kormányzó közös községi tanács kénytelen volt áthelyezni az egészségügyi intézményt a téglási felcserközpont épületébe, ahol is éveken át két helyiségben szorongott a szebb napokat látott szürtei testvérintézmény.

- Közben a Puskár Árpád polgármester vezette önkormányzat öt évvel ezelőtt belevágott a szürtei orvosi rendelő felépítésébe. A munkát eleinte a Dorcas egyházi segélyszervezet is segítette, támogatva az alapok lefektetését (később pedig bútorokat adományozott a számukra), s a helybeli tanács el is érte, hogy 2006-ban tető alá kerüljön az intézmény - tájékoztat dr. Kovács Mária, a rendelő vezetője. - Már csak bizonyos belsőépítészeti munkálatokat kell elvégezni.

Elnézve a rendelő szépen kivitelezett külsejét, a tágas ablakokkal jól megvilágított, tetszetősen kialakított orvosi szobákat, csakugyan megmelegedik az ember szíve, hogy egy ilyen szép, modern közintézménnyel találkozik egy kárpátaljai magyar községben. Ami pedig a gyógyszerellátottságot, illetve a műszerezettséget illeti... Mint beszélgetőtársam kifejti, nincs gond az egyszerűbb műszerekkel, a járási egészségügyi osztály is elég jól ellátja őket a legszükségesebb gyógyszerekkel. A járási KÖJÁL-tól rendszeresen megkapják a szükséges oltóanyagokat, s két hűtőtáskát is kaptak tőlük, valamint a járási állami közigazgatástól a vakcinák szállítására. A Dorcas már korábban adományozott a rendelőnek egy hűtőszekrényt, de szükségük lenne még egyre, hogy külön tudják tárolni az orvosságokat, valamint az oltóanyagokat. A kétágyas járóbeteg-rendelőt is fel kellene szerelni a fizikoterápiás gyógyászati eszközökkel, a nagyon régi EKG-berendezés helyett is szükségük lenne egy új műszerre, akárcsak egy fogorvosi székre, valamint laboratóriumi felszerelésre.

- 2700 szürtei és téglási lakost szolgálunk ki - magyarázza dr. Kovács Mária -, és jelenleg egy felcser, egy ápolónő, valamint velem együtt még egy családorvos fogadja a betegeket. Újévtől felveszünk még egy ápolónőt, egy szülésznőt, s a nőgyógyász szakorvosi rendelést is rendszeresítjük. Tervezzük egy laboráns alkalmazását félállásban, s találnunk kell egy szakembert, aki elvállalja a helybeli lakosok fogainak a gyógykezelését...

Ami pedig a lakosság egészségügyi állapotát illeti: a felnőttek körében "vezet" a szívkoszorúér-megbetegedés, a magas vérnyomás, a gyermekek körében a légúti megbetegedések állnak az első helyen. A múlt évhez képest egyetlen fővel sem növekedett a tbc-s betegek száma. Ők természetesen térítésmentesen hozzájuthatnak a gyógyszerekhez, csakúgy, mint a cukorbetegek.

De melyik mentőállomásról és milyen gyorsan tudnak kirobogni a rohamkocsik a szürtei betegek kórházba szállítására? - vetődhet fel a kérdés.

- Mi a csapi mentőállomáshoz tartozunk - tájékoztat a főorvos. - Ott két mentőautó áll szolgálatban, s 8-10 perc alatt érnek ki hozzánk, gondot okoz viszont, ha egyidejűleg mind a kettőnek ki kell sietnie a más településekről korábban beérkező hívásokra.

Mindehhez az újságíró csak annyit fűzhet hozzá: de szép is lenne, ha több rohamkocsi állna a lakosság rendelkezésére. És bár tudom, hogy ehhez is pénz szükségeltetnék, ám ne mondja senki, hogy az Európa leggazdagabb emberével rendelkező, s a parlamenti, illetve az elnökválasztások alkalmából dollármilliárdokat elpuffogtató Ukrajnában épp az egészségügyre ne juthatna több pénz...

Lajos Mihály