Bontom-rontom

Lassan pusztul a régi Beregszász

2008. október 3., 10:00 , 403. szám
Az egykori zsidó rituális fürdő

Amint beköszönt az ősz, a hideg esőkkel együtt menetrendszerűen utolér bennünket a műemlékeinkért, régi épületeinkért érzett aggodalom. Sajnos úgy tűnik, Beregszászban az évszakok múlása mit sem változtat az évtizedes problémákon.

A volt Bereg vármegyei kaszinó épületének még 2005-ben leégett tetőzete például máig csak részben, az Arany Páva étterem feletti szárnyon lett helyreállítva. Az épület Rákóczi téri szárnyát továbbra is pusztítja az eső az ideiglenes tető alatt-mellett.

Tovább pusztul az egykori zsidó rituális fürdő is a Széchenyi utca elején. Új tulajdonosai – akikről csak annyit sikerült megtudnunk a polgármesteri hivatal városfejlesztési és építészeti főosztályán, hogy bankfiókot szándékoznak üzemeltetni az ingatlanban – meglehetősen szokatlan módon szeptemberben láttak neki az épület rekonstrukciójának. A munkálatokkal egyelőre csak addig jutottak a kivitelezők, hogy lebontották az amúgy is lyuk hátán lyuk tetőt, így most a falak teljesen védtelenek az időjárás viszontagságaival szemben. Csak remélni tudjuk, hogy a rekonstrukció még a fagyok beállta előtt befejeződik, s az épület ismét régi pompájában tündököl majd.

Sajnos meg kell jegyeznünk, hogy ebben az esetben önmagában a remény egyáltalán nem elegendő. Olvasóink emlékezhetnek rá, hogy majd egy évvel ezelőtt foglakoztunk az ugyancsak Széchenyi utcai Kubovics-ház felújításával. Akkor azt az ígéretet kaptuk Oleg Knistől, a város főépítészétől, hogy a rekonstrukció terveinek elbírálásakor figyelmet fordítanak arra, hogy a felújítás révén a régi külalakját nyerje vissza az egykor szebb napokat látott szecessziós épület. Nos, azóta tapasztalnunk kellett, hogy a felújítás csak a homlokzatnak arra a részére terjedt ki, amelyet az adott vállalkozó privatizált, s a munkálatok minősége is hagy maga után kívánnivalót. Ha a fenti problémákhoz hozzá vesszük, hogy a város központjában az utóbbi időben néhány esztétikailag alig minősíthető épület jelent meg, nyilvánvalóvá válik, hogy ezen a területen távolról sincs minden rendben Beregszászban.

Azzal, hogy a közelmúltban megyei jogú várossá előléptetett egykori járásközpontban nem csupán a krónikus pénztelenség jelenti a műemlékvédelem és a városépítés egyetlen problémáját, Horkay Sámuel, a városi tanács KMKSZ-frakciójának vezetője is egyetért. "Tipikus a városközponti Asztra üzletház harmadik szintjének megépítése körül kialakult bonyodalom. Képviselőcsoportunk annak idején kifogásolta, hogy a beruházás megkezdésekor nem voltak rendben a munkálatok végzéséhez szükséges engedélyek, s ezt szóvá is tettük a városi tanács ülésén. Ennek ellenére csak azután rendeződtek az építési engedélyek megadásával kapcsolatban felmerült problémák, hogy észrevételeinket ismételten, írásban is megtettük. Félreértés ne essék: nem esztétikai kifogásaink voltak azzal kapcsolatban, hogy újabb szintet építettek egy a városképet jelentősen befolyásoló épületre, hanem azt nehezményeztük, hogy ezt a szükséges engedélyek beszerzése nélkül is meg lehetett tenni. Nyilvánvalóan nagyobb szigorra és együttműködésre volna itt szükség az illetékes hatóságok, s mindenre kiterjedő kontrollra a választott képviselők részéről. Csak egyetlen jellemző példát mondanék a jelenlegi helyzet kaotikusságára: január elsejétől a városi önkormányzatnak nincs beleszólása a városi építész kinevezésébe, akinek személyéről megyei szinten születik döntés."

Mint érzékelhető, Horkay Sámuel nem tartaná szerencsésnek, hogy a képviselők döntsenek esztétikai kérdésekben, mindazonáltal vannak elképelései azzal kapcsolatban, hogyan lehetne mégis többet tenni az egységes városkép kialakításáért és megőrzéséért. "Még a jelenlegi önkormányzati ciklus legelején egy építészekből álló független szakmai tanács létrehozását javasoltuk a képviselői testületnek. A bizottság hatásköre csak a történelmi városrészre terjedt volna ki, s kizárólag szakmai szempontból véleményezett volna minden épületfelújítást, esetleg új beépítést a városkép megőrzése érdekében. Tudomásom szerint hasonló testület más városokban is működött vagy működik, mégpedig sikerrel. A testület létrehozását más frakciókkal karöltve kezdeményeztük, mégsem talált egyöntetű fogadtatásra a képviselők körében. Az elképzelés megvalósításának bürokratikus akadályai is voltak, de valószínűleg az is közrejátszhatott a kezdeményezés sikertelenségében, hogy nehéz lett volna "politikamentes", független szakembereket verbuválni e testületbe" – tárja szét karját a képviselő.

Amíg viszont az illetékesek egy helyben toporognak, folyamatosan pusztul az a kevés, amit még megmenteni volna érdemes a régi Beregszászból. Igaz, ha elpusztulnak a falak, már nem lesz szükség se bizottságokra, se hivatalokra, se rendszabályokra.

pszv