Juscsenko feloszlatta a parlamentet

Előrehozott választások december 7-én?

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

Viktor Juscsenko elnök múlt szerdán feloszlatta az ukrán parlamentet, egyben előrehozott választások kiírásáról döntött; a választást előreláthatóan december 7-én tartják meg.

Juscsenko az ukrán néphez intézett tévébeszédben közölte, hogy szeptember 2-án a parlamentben "de facto" új koalíció alakult a Julija Timosenko miniszterelnök vezette tömbből (BJUT), az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártjából (PR), illetve az Ukrajnai Kommunista Pártból. A törvény harminc napot adott arra, hogy hivatalosan is megalakuljon az új koalíció. Juscsenko alkotmányos jogával élve öt nappal meghosszabbította a törvényes határidőt, de szerinte szerdáig egyetlen politikai erőtől sem érkezett javaslat parlamenti többségre támaszkodó koalíció létrehozásáról. Az államfő ezért bejelentette, hogy az ukrán alkotmánnyal összhangban kihirdeti a Legfelsőbb Tanács (parlament) feloszlatását és az előrehozott választás megtartását.

Sztepan Havris, az ukrán nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára közölte, hogy december 7-én tartják meg a választást. Mint mondta, Juscsenko csütörtökön írta alá a rendeletet a parlament feloszlatásáról, az alkotmány pedig úgy rendelkezik, hogy a választást a rendelet közzétételétől számítva hatvan napon belül kell megtartani. (Kárpátalja/MTI)