Orvosságok és árak

2008. november 7., 09:00 , 408. szám

Október második felében a patikákat felkereső betegek szembesülhettek az orvosságokat érintő áremelkedéssel, melynek folytán - a betegségük mellett - pénztárcájuk kóros fogyása miatt is fájni kezdhetett a fejük. Az áremelkedésekről Popovics Péter beregszászi patikust kérdeztük.

- Ez a gyógyszertár egy lembergi központtal működő, s Nyugat-Ukrajnában ötven patikával rendelkező gyógyszerforgalmazó cég tulajdonában áll, s az orvosságokhoz hasonlóan tőlük kapjuk az árjegyzékeket is. Főleg a külföldi gyógyszereket érintette a drágulás, s mintegy 80 százalékuknak megemelkedett az ára, mint például a Mezim forténak, mely 6,55 hrivnya helyett immár 7,15 hrivnyába kerül, s megjegyezném: a készítményeink mintegy 65 százaléka külföldi gyártmány... Emellett viszont olyan gyógyszerek is vannak, melyeknek lejjebb ment az áruk. Az Allohol például 7,40 hrivnya helyett már csak 6,80 hrivnyába kerül.

- Érdekelne: ad-e hasonló hatású, olcsóbb orvosságokat a betegeknek a receptekben szereplő drágább gyógyszerek helyett, s az áremelések óta megemelkedett-e azon vásárlók száma, akik igénylik ezt a cserét?

- Ha a beteg gyógyulni is vágyik, de azt is szeretné, hogy ez kevesebb pénzébe kerüljön, természetesen olcsóbb, hazai készítményt ajánlok neki a külföldi orvosság helyett, például a 10,45 hrivnyába kerülő Gramoksz D-t a 16,80 hrivnyáért árusított, osztrák gyártmányú Oszpamoksz, illetve 6,95 hrivnyás Onoprimet a Lengyelországban előállított és 14,80 hrivnyáért megvásárolható Biszeptol helyett. Amúgy az egymással felcserélhető hazai és külföldi gyógyszerek hatóanyagai azonosak, s a hatásuk is egyforma, csak az ízükben különböznek egymástól. Nem vettem viszont észre, hogy most többen kérnének olcsóbb orvosságot, mint korábban, s ezelőtt sem volt jellemző ez a magatartás, a betegek többnyire ragaszkodnak az orvosok által felírt készítményekhez, de ha nincs elég pénzük, akkor, persze, olcsóbb gyógyszert kérnek...

Szólnunk kell róla, hogy a Minisztertanács még az október 17-i ülésén állást foglalt a gyógyszeráremelés ellen. Mint elhangzott: megegyeztek a gyógyászati termékek forgalmazóival abban, hogy három nap leforgása alatt visszaállítják az október 1-jei gyógyszerárakat, a vámhivatal pedig megbízást kapott arra, hogy elemezze az Ukrajnába is exportáló gyógyszergyártó cégek készítményeivel kapcsolatos árpolitikát. Emellett a miniszterelnök azzal a kéréssel fordult a Főügyészséghez, hogy eljárást indítson a gyógyszerárakat felemelő forgalmazók ellen, illetve az orvosságok minőségét ellenőrző hivatal megbízást kap az árakat nem csökkentő patikák bezárására.

Ezzel szemben október 21-én Hanna O. Roman, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal munkatársa csak a Minisztertanácson elhangzottakat tudta megerősíteni, arról viszont nem tudott, hogy érkezett-e az elhangzottakat magába foglaló állami rendelet a Hivatal címére, két nappal később pedig az általam meglátogatott patikában semmi jelét nem láttam az árcsökkentésnek. Ami pedig a patikabezárásokat illeti, nem hiszem, hogy ilyen módszerrel kellene küzdeni az áremelkedés ellen, hiszen a betegeknek szükségük van az orvosságokra, s a vétlen alkalmazottakat sem szabad büntetni... Inkább bírságolják meg az áremelések felelőseit, amennyiben csakugyan alap nélkül emelték fel a gyógyszerárakat.

Lajos Mihály