Drágulnak a turkálók?

2008. november 14., 09:00 , 409. szám

A kormány szigorítja a külföldi használt ruha importjának feltételeit. Az árak akár a jelenlegiek három-négyszeresére is felszökhetnek. Például a ma még 5 hrivnyáért kapható second hand ruhadarabokért nemsokára akár 20 hrivnyát is elkérhetnek.

A nagybani kereskedők szerint ilyen következményekkel járhat az a rendelet, amelyet az elmúlt héten hozott a miniszteri kabinet, s amely megtiltja a használt ruha nyersanyagként (átvarrásra vagy átdolgozásra) való behozatalát - korábban ilyen módon jutott be az országba az olcsó használt ruhanemű (népszerű még például a second hand humanitárius segéllyé nyilvánítása is). Az áremelkedést a kedvező behozatali lehetőségek szűkülése mellett az is ösztönzi majd, hogy hamarosan nőni fog az importvám is.

A gazdasági minisztériumban azzal magyarázzák az intézkedéseket, hogy ily módon szándékoznak kedvezőbb piaci helyzetbe hozni a hazai gyártókat. A gyártók ugyanis sokat panaszkodnak a second handre, amelyet legfőbb belföldi konkurenciájuknak tartanak. Mint mondják, nehéz versenyezni a használtruha-importőrökkel, akik tonnaszámra hozzák be a second handet, kilogrammonként 58 centért (mintegy 3 hrivnya), miközben az adók az ilyen árukra csupán néhány kopijkát tesznek ki.

A használt ruhával kereskedők szerint viszont másképpen kellene segíteni a hazai könnyűiparon. Ők azzal érvelnek, hogy óriási az igény az olcsó ruha iránt, még a tehetős emberek is hozzájuk járnak vásárolni. De míg az áremelés után a tehetősek minden bizonnyal továbbra is eljárnak majd a turkálókba egyedi márkás ruhadarabok után kutatni, addig a szegényebb rétegek részéről várhatóan lényegesen csökken majd a kereslet, mondják.

Érvelésüket az utca embere is alátámasztja. Érdeklődésünkre az egyik Beregszász központjában nemrég megnyílt turkálóban nézelődő édesanyák elmondták, jelentős tehertételt jelentene a családi költségvetés számára a turkálók árainak emelkedése. "Mi a férjemmel a turkálókból tudjuk meleg és aránylag tetszetős ruhákba öltöztetni gyermekeinket, s nemegyszer magunknak is itt vásárolunk - mondja Ildikó. - Ha mindent a boltokban kellene megvenni, azt talán meg sem tudnánk fizetni; arról nem is szólva, hogy a kínálat itt náluk szegényes, az áruk minősége pedig gyakorta össze sem hasonlítható azzal, amit second handként, azaz használtan szerzünk be."

A szakértők is vegyes érzelmekkel fogadják a piacvédő intézkedéseket, még ha érthető is a kormány szándéka. Mint rámutatnak, ha a helyi termelők egyeduralkodókká válnak a hazai piacon, semmi sem kényszeríti majd őket arra, hogy alacsonyan tartsák az árakat és jó minőségű árut gyártsanak. Úgy tűnik tehát, ennek az intézkedésnek is elsősorban a vékony pénztárcájú vásárló issza majd meg a levét.

pszv