Drágább a megvesztegetés

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

Az első vesztegetők bevallása szerint a többszörösére drágult az Állami Közlekedési Felügyelet (GAI) felügyelőinek megvesztegetése az új bírságtételek bevezetése óta.

Sajtóértesülések szerint, míg a gyakori ellenőrzések miatt a nagyvárosokban, különösen Kijevben a rendőrök egyelőre igencsak óvatosak a megvesztegetőkkel, addig vidéken - különösen a főútvonalak mentén - máris tombol a törvénytelenség. A rendőrök állítólag szinte a semmiért is büntetnek, s a korábbi 20-50 hrivnyás kenőpénzek már szóba se jönnek; gyorshajtásért például nem fogadnak el 100 hrivnyánál kevesebbet (régente 20 hrivnya volt a "díjszabás" ilyen esetben). Az autósok azt mondják, ha a rendőröknél elmúlik az ellenőrzésektől való félelem, várhatóan még tovább nőnek majd a megvesztegetési tételek.

Tény, hogy a közlekedési felügyelet munkatársainak többsége tart az ellenőröktől. Ezek - nem hivatalos információk szerint - nemegyszer civilben járják az utakat, s a GAI járőreit látva szándékosan szabálytalankodnak, hogy tetten érhessék a korrupt rendőröket.

Miután a szolgálatban lévő közlekedési rendőr nem tarthat magánál 100 hrivnyánál többet, különböző trükkökhöz folyamodnak a "mellékes" elrejtésére. Az egyik ilyen eljárás állítólag az, hogy a megvesztegetésből származó pénzt összehajtogatva gyufásdobozba rejtik, s valamilyen jellegzetes tereptárgy közelében, például egy stoptábla alatt a földre dobálják. A műszak lejárta után aztán a járőr egyik tagja összeszedi a "bevételt", amin később megosztoznak a társával.

A gépjárművezetők egybehangzó véleménye szerint a büntetések szigorodásával a legtöbben sokkal óvatosabban vezetnek. Mindenki odafigyel arra, hogy indulás előtt bekösse a biztonsági övét, az olcsóbb személygépkocsik tulajdonosai pedig általában a korábbiaknál lassabban vezetnek, odafigyelnek a jelzőtáblákra, miután igen komoly érvágást jelenthet a szabálytalankodás, és a korábbiaknál sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szabálytalankodó később nem tudja "kivásárolni" bevont jogosítványát a rendőröktől.

A kényszerű óvatosságtól számos nagy forgalmú útszakaszon lelassult a haladás, gyakoribbak lettek a közlekedési dugók. A luxusautók tulajdonosaira azonban a jelek szerint alig volt hatással a szabályszigorítás, ők nemegyszer továbbra is úgy közlekednek, mintha a közlekedési szabályok rájuk nem vonatkoznának.

pszv