Tiszteletbeli konzulátus Szegeden

2008. november 28., 09:00 , 411. szám

Ukrán konzulátus nyílt Szegeden. A tiszteletbeli konzul a kárpátaljai születésű Róth Sándor, aki civilben üzletember.

Ukrajna és Magyarország kereskedelmi, gazdasági, idegenforgalmi, kulturális és tudományos kapcsolatainak fejlesztése, az ukrán állampolgárok jog- és érdekvédelme, valamint az ukrán kisebbség támogatása lesz a feladata a szegedi ukrán tiszteletbeli konzulátusnak - jelentette ki Róth Sándor tiszteletbeli konzul a csongrádi megyeszékhelyen. Hozzátette, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint Szegeden és környékén mintegy ezer ukrán állampolgár él.

Az ünnepségen jelen volt többek között Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is. Az ukrán nagykövetség vezetője elmondta, a tiszteletbeli konzulátus helyszínéül azért választották Szegedet, mert Ukrajna eddig semmilyen képviselettel nem rendelkezett Magyarország déli régiójában.

A napokban nyílt ukrán mellett Szegeden olasz, francia, török, osztrák és izraeli tiszteletbeli konzulátus, valamint román főkonzulátus is működik.

Dmitro Tkacs a sajtótájékoztatón bejelentette továbbá, hogy ezen a héten Szimferopolban magyar tiszteletbeli konzulátus nyílik.

pp