Mikulás Jánosiból

Ha nincs hó, jön a kerekes szán

2008. december 5., 09:00 , 412. szám

December elején minden szülő azon gondolkodik: milyen ajándékot vegyen a gyerekének Mikulásra? Persze, az átadás már bonyolultabb dolog, hiszen meg kell őrizni a látszatot és a gyerekek hitét. Ebben segíthet, ha házhoz hívunk egy Mikulást, akik közül már egyre több akad vidékünkön is. Lapunk megkeresett egy magyar fiatalembert, aki már több éve "mikuláskodik".

Fazekas Attila a beregszászi járási Jánosiban él, munka mellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola földrajz szakos hallgatója, emellett egy turisztikai kurzust is végez. Néhány évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a "Mikulás-szakmával".

- Honnan jött az ötlet, hogy Mikulásnak öltözve látogassa meg a gyerekeket?

- 2004-ben egy karácsonyi film hatására gondoltam úgy, hogy örömet szerzek a szomszéd gyerekeknek. A lánytestvérem piros kabátjából megvarrtam az első, kezdetleges ruhámat, s másnap reggel beöltözve átmentem a szomszédokhoz, az ismerős és rokon gyerekekhez, hogy örömet szerezzek nekik. A következő évben ezt egy kicsit fejlesztettem, mert nagyon megtetszett, ahogy a gyerekek fogadtak és örültek nekem. Terveztem egy Mikulás-ruhát, amit megvarrattam magamnak, valamint beszereztem a szükséges kellékeket: puttonyt, kesztyűt, parókát, igazi kecskeszőrből készült szakállt, térdig érő üleppel rendelkező nadrágot, aranycsatos övet, csizmát, fehér kesztyűt. Ez abban az időben 1500 hrivnyába került, de megérte. 2005-től minden évben mikuláskodom. Először kevesen tudtak róla, azok is inkább az ismerősök voltak. Ekkor hirdettem az egyik helyi lapban, s a megrendeléseket általában Beregszászról és a környező magyar falvakból kaptam, de voltam már Munkácson, Ungváron is. 2006-ra már a régi kuncsaftok megrendeléseinek sem tudtam eleget tenni, sokat visszamondtam, mivel akkor még csak egy nap jártam, s az addigi ötperces (gyerek szerepeltetése, búcsúzásnál egy szép karácsonyi ének) műsoromat tizenöt percesre bővítettem. Ma a mikuláskodásom december elsejétől karácsonyig tart, egész hónapos munkává alakult. A "szolgáltatás" ára 50 hrivnya, de az el is megy közben egyéb - benzin, kellékek, ajándék - költségekre, mert sok helyre ingyen megyek, szórakozásból.

- Ezek szerint nem szánkóval jár a Mikulás?

- Van szánja a Mikulásnak, de eddig sajnos csak egy olyan tél volt, amikor volt hó. Terveztük a szánkó kerekes változatának elkészítését, de kicsúsztunk az időből. Majd jövőre. A Mikulás jelenleg autóval közlekedik, van sofőrje, aki történetesen a testvérem, úgyhogy nyugodtan nevezhetném ezt családi vállalkozásnak.

- Hogyan zajlik egy Mikulás-látogatás? Hívják a magánházakon kívül máshova is?

-Egy általános Mikulás-látogatás úgy zajlik, hogy elmegyek a házhoz, ahol a szülővel már előzőleg egyeztettem a dolgokat, átadják nekem az ajándékot, amit én elviszek a gyerekhez. Idén már saját ajándékot is adok, egy DVD-t, amin öt szép karácsonyi mese található. Az otthoniak megkínálnak, de én általában csak egy pohár tejet szoktam meginni, de azt is csak mértékkel. Az anyagi hasznot hozó meghívásokhoz tartoznak a céges bulik, amelyen 200 hrivnyáért lépek fel. Ilyenkor egyórás műsort szoktam előadni, amelybe beletartozik a munkásokkal való beszélgetés, az ajándékátadás. Azt tapasztaltam, hogy a felnőtt emberek sokszor jobban örülnek az ajándéknak, mint a gyerekek. Például néhány évvel ezelőtt voltam egy magyarországi cég munkácsi gyárában. A munkások csak annyit tudtak, hogy lesz egy kis összejövetel, aztán nagyon meglepődtek, amikor Mikulásként beléptem, s átadtam a kért ajándékokat. - Volt olyan, aki olyasmit kért, amire még gyerekkorában vágyott, és most megkapta. Viszont díjtalanul megyek jótékonysági meghívásokra, templomokba, óvodákba, iskolákba, diszkóklubokba. Az óvodákban kikérdezem a gyerekeket, fényképezkedünk, és átadom az ajándékokat. A diszkóba a krampuszaimat is viszem, ahol egyórás táncos műsort adunk elő közösen. Itt szívesen táncol a Mikulás a lányokkal, s ajándékképpen csokit osztogat, amit természetesen a tulajdonos áll.

- Milyen nehézségek, problémák adódtak, adódnak?

- Korábban elkövettem már olyan bakit, amikor sok helyet felvállaltam, aztán nem érkeztem elmenni aznap, csak a feléhez, a többit másnapra kellett halasztani. Technikai problémánk eddig nem volt, a legzavaróbb talán a kisdologvégzés, mert sovány testalkatomnak köszönhetően elég vaskosan kell felöltöznöm. Tőlem független problémás esetként azt tudnám feleleveníteni, amikor az egyik szülő abba kötött bele, hogy nem fért bele minden ajándék a puttonyba. Ő az egy szem gyerekének egy kismikrobusznyi ajándékot vett, amit én csak háromszorra tudtam behordani, ami nekem is égés volt. Sajnos csak a mesében van a Mikulásnak olyan zsákja, amibe minden belefér. A gyerekekkel kapcsolatban még nem volt problémám.

- Milyen megható vagy humoros eset történt önnel az eddigi ténykedése alatt?

- Még a legelején, amint mentem hazafelé beöltözve, megállt mellettem egy gépkocsi, amelynek a vezetője megkért, menjek el a gyerekéhez. Elvitt a kisgyerekhez, akinek elmondtam egy verset, beszélgettem vele, aztán a távozáskor azt mondtam búcsúzóul, hogy jó kisfiú legyél, mire a háziak tájékoztattak, hogy a gyerek kislány. A megható történetek közül talán az, amikor egy kisgyerek azt mondta nekem, hogy dolgom végeztével menjek vissza hozzájuk, mert addigra a nagymamája megvarrja nekem a piros pizsamát, hogy náluk alhassak.

- Tervek a jövővel kapcsolatban?

- Szeretném a vállalkozást fejleszteni, bővíteni, hiszen ha többen lennénk, több megrendelést tudnék elvállalni. A műsoromat is folyamatosan bővítem. Tervezem, hogy jövőre elmegyek áruházi Mikulásnak, illetve ha sikerül, idén szeretnék elmenni a kórházba a beteg gyerekekhez. Karácsonyra szeretnék egy Mikulás-showt összehozni Beregszász főterére.

snicer