Megszűntek a jégtorlaszok a folyókon

2009. január 30., 09:00 , 420. szám

Gyors áradás és jégzajlás jellemezte az elmúlt napokban a kárpátaljai folyókat, a jégtorlaszok miatt kiáradó víz több helyen lakóházakat is veszélyeztet - közölte az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának Kárpátalja megyei főosztálya.

A jelentés szerint a hirtelen jött felmelegedés és az esőzések következtében múlt csütörtökön a Szinyavka folyón két jégtorlasz képződött, és a mögöttük megemelkedett víz nyolc portát árasztott el a munkácsi járási Frigyesfalván (Klinovec). A folyó medrét nehézgépekkel és robbantásokkal tették szabaddá a katasztrófaelhárító egységek.

A Técsői járásban, a Teresulka folyón egy kilométer hosszúságban, az Odarity patakon pedig 400 méteren torlódott fel a jég, ami 40 lakóházat veszélyeztet Uglja és Tereselpatak (Taraszivka) településeken. A hatóság nyolc ház 47 lakóját kitelepítette.

A Nagyág (Rika), Talabor (Tereblja) és Majdanka folyókon képződött jégtorlaszok következtében az Ökörmezői járás három községében került víz alá több porta. A torlaszokat időközben felszámolták. Ökörmezőn (Mizshirja) a Volivcsik patakon keletkezett jégdugasz és áradás miatt egy időre lezárták a város egyik utcáját. (Kárpátalja/MTI)