Menekülne Ukrajnából az OTP?

2009. február 6., 09:00 , 421. szám

Magyarországi piaci pletykák szerint az OTP Bank eladná ukrán leányát. Az OTP Bank határozottan cáfolja a híreszteléseket.

Az ukrán CJSC OTP Bank a második legnagyobb leány a bolgár DSK után. Az OTP 2006-ban vásárolta meg a Raiffeisentől 650 millió euróért. Az ukrán leányról nem először röppen fel pletyka, hogy megválnának tőle, először decemberben írtak erről a lapok. Előbb az a hír terjedt el a sajtóban, hogy magát az OTP Bankot venné meg az orosz Szberbank, később már arról írtak, hogy az oroszok az ukrán leány után érdeklődnek.

Az oroszok a mostani pletykákban is megjelennek mint potenciális vevők, de Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint kérdéses, hogy mennyire kockáztatnának a politikai helyzet miatt. Ukrajna és Oroszország között az utóbbi időben igen feszült a helyzet, elég csak a nemrég lezárult gázvitára gondolni. Nyugati bankoknál is felmerül a politikai kockázat, Ukrajnában eléggé kiszámíthatatlan a politikai környezet, ehhez még hozzájön, hogy bármikor módosíthatnak a banki feltételrendszeren - így az elemző.

Ha az OTP Bank valóban eladja ukrán leányát, azt csak veszteséggel tehetné meg, hangoztatják megfigyelők. Mint rámutatnak, nyomott áron történne az eladás, amikor a banki eszközárak mélyponton vannak, ezért nem biztos, hogy most szerencsés egy ilyen tranzakció. Másrészről az is igaz, hogy az OTP megszabadul egy lehetséges kockázati tényezőtől. Az OTP a banki érdekeltségi szintek tetején jelent meg az ukrán piacon, és most a legnyomottabb áron próbál kiszállni. A profit felét így elvinné az ukrán bank veszteségeinek a leírása, hiszen sokkal alacsonyabb áron tudná értékesíteni, mint azt vette. Ez a veszteség elérheti a 100-150 milliárd forintot.

Miért merült fel mégis az utóbbi időben többször is az OTP Bank ukrán leánybankjának eladása? Az Index elemzése szerint ennek nagyon sok oka lehet, kezdve az ukrán államcsőd veszélyétől, a hrivnya óriási leértékelődésén át egészen a hitelportfolio minőségéig. Az internetes hírportál azt írja, egyre többen számítanak arra, hogy az ukrán állam fizetésképtelenné válik. Ukrajna exportja összeomlott, a külkereskedelmi mérleg hiánya a másfélszeresére ugrott, a folyó fizetési mérleg hiánya megduplázódott, nőtt a külföldi adósság, a lakosság hitelből vásárol.

Magyarországi elemzők emlékeztetnek továbbá, Ukrajnában is a devizahitelek voltak népszerűek, az emberek túlnyomó többsége dollárban adósodott el. Ez azért okoz problémát, mert az utóbbi időben hatalmasat zuhant a hrivnya árfolyama a dollárral szemben. Jelenleg kétszer annyit kell fizetni egy dollárért, mint amikor ezeknek a hiteleknek a többségét felvették, csak az elmúlt negyedévben hatvan százalékot zuhant az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy jelentősen megnövekedett a havi törlesztőrészlet - nagy a veszélye annak, hogy egymás után dőlnek be ezek a hitelek.

Az OTP Banknál a bruttó hitelállomány éves szinten hatvan százalék felett nőtt, a hitelek nagy része devizahitel. Ráadásul sokkal kisebb a betétállomány, mint a hitelállomány. Komoly bajba kerülhet a bank, ha a hitelek elkezdenek bedőlni, írj az Index.

Sarkadi Szabó Kornél szerint a bank csak a legrosszabb forgatókönyvek között tud választani. A leány esetleges eladásával megszűnhet az ukrán részleg okozta kockázat, de mindenképpen veszteséggel jönne ki az ügyletből, hiszen csak alacsony áron tudná eladni a bankot.

Az OTP Bank ugyanakkor a jelek szerint kevésbé pesszimista szcenárióval számol Ukrajna vonatkozásában: az Elemzési Központ várakozásai szerint a helyi fizetőeszköz 8 hrivnya/dollár árfolyamon stabilizálódhat. Fontos tényező, hogy a nominális bérnövekedés közel 40% volt az elmúlt két évben. Az államadósság nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony (a GDP 7,6%-a), a jegybank devizatartaléka, kiegészülve az IMF hitelkeretével, fedezetet nyújt a teljes államadósságra és a teljes nemzetgazdasági rövid távon lejáró adósságra, teszik hozzá az OTP elemzői. Az OTP Bank érdekeltségi köréből csak akkor akar értékesíteni, ha azzal növelheti a hosszú távú jövedelmezőséget, a részvényesi értéket - derül ki a bank legutóbbi közleményéből.

szcs