Munkához láttak a szakcsoportok

Előrelépés az ukránnyelv-tanítás ügyében

2009. február 6., 09:00 , 421. szám

Múlt heti lapszámunkban hírt adtunk arról az örvendetes tényről, hogy a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának kezdeményezésére a városi költségvetésbe beiktatták egy alternatív ukránnyelv-tanítási program kidolgozásának finanszírozását. Január 28-án megtörtént az első lépés a kezdeményezés megvalósítása útján.

A Rákóczi-főiskolán tartotta alakuló ülését az a bizottság, melynek célja az ukránnyelv-oktatás hatékonyságának emelése. A Beregszász megyei jogú város oktatási osztálya által delegált gyakorló pedagógusokból, illetve a Rákóczi-főiskola oktatóiból álló alkotói csoport ukrajnai (kijevi) és magyarországi szakemberekkel kiegészülve amellett kötelezte el magát, hogy olyan módszertani segédanyagokat dolgoz ki, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Beregszász magyar tannyelvű iskoláiban és óvodáiban minél eredményesebb és magasabb színvonalú lehessen az államnyelv oktatása. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a város oktatási intézményei számára kidolgozott módszerek, a kidolgozandó segédkönyvek, módszertani anyagok minden bizonnyal más járásokban is alkalmazhatók lesznek. A munkabizottság vezetőjévé dr. Csernicskó Istvánt, a Rákóczi-főiskola rektorhelyettesét választották, helyettese Maria Bubnyák, a városi oktatási osztály vezetője lett.

A tanácskozás résztvevői szakmai párbeszéd keretében olyan kisebb (négy-hat főből álló) munkacsoportokat hoztak létre, melyek egy-egy részterületen (óvodai nevelés, elemi, általános és középiskolai nyelvoktatás, felsőfokú képzés) vállaltak konkrét feladatokat. Február 12-ig a munkacsoportok megválasztott vezetői írásos munkatervet készítenek, melyben felvázolják céljaikat és feladataikat, valamint az egyes munkafázisokat. A csoportok munkatervei alapján áll össze a szakbizottság munkájának teljes programja.

A szakmai megbeszélésen részt vett dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola és a KMPSZ elnöke, a megyei tanács oktatási szakbizottságának vezetője, Herczog György, a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet helyettes vezetője, Tóth Géza, a Beregszászi Városi Tanács jegyzője, valamint Zoltán András professzor, a Nyíregyházi Főiskola Ukrán-Ruszin Filológiai Tanszékének vezetője.

Cs. I. - R. M.